Ons raadslid namens de ChristenUnie heeft een verslag gemaakt van de gemeenteraadsvergadering van 05 oktober 2017.

Agenda kunt u vinden op:https://veere.raadsinformatie.nl/vergadering/364924/gemeenteraad%2005-10-2017

Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar doeltreffendheid en doelmatigheid van het ICT-gebruik in de gemeente Veere. Zowel binnen de organisatie als voor de inwoners.Rekenkamer is redelijk lovend omdat Veere in Zeeland voorop blijkt te lopen en liever de samenwerking zoekt met gemeentes buiten Walcheren dan met onze 2 grote buurbroeders. Beschikbaar stellen van financiën spelen hierbij een grote rol.

De kern Meliskerke overhandigde aan de gemeenteraad het dorpsplan. Een visie o de toekomst van die kern met alle vooruitzichten een bonte verzameling van onderwerpen die door allerlei partijen zijn besproken en belicht, van de basisschool tot maatschappelijke organisaties, van ondernemers tot senioren.In Melis wil men een aantal aandacht geven: wonen en leven, zorgen, onderwijs, bedrijvigheid en ondernemen, cultuur, verkeer en veiligheid, natuur en milieu. Die staan met al hun wenselijkheid in dit uitgebreide plan.De top 5: Dorpsstraat en Torenstraat aantrekkelijker maken, multifunctioneel maken van dorpshuis, gevarieerd woningaanbod voor jongeren en ouderen, werken aan duurzaamheid, en instellen van werkgroepen om allerlei onderdelen van dit plan uit te voeren.

In Koudekerke ligt een bedrijventerrein: Karreveld. Dat bestaat al een poos en is toe aan een opknapbeurt. Aansluitend aan het huidige terrein wordt een aardig stuk grond ingericht rondom het cultuurobject: de bunkers en een deel mag gebruikt worden voor extra bedrijvigheid. Ook een extra uitvalsweg (er is er nu maar 1) gaat daar worden aangelegd.Onze fractie heeft voorgesteld om de vierkante meter prijs wat te verhogen omdat dat de laatste keer is dat daar bedrijfsgrond te koop komt. Er is wel wat belangstelling dus vinden de SGP/ChristenUnie fractie dat de m2 prijs wel wat omhoog zou kunnen. De gemeenteraad ging daar niet spontaan in mee.

De Kustvisie hebben we ook behandeld. Alle Nederlandse kustprovincies hebben hierover hun eitje kunnen leggen in een Kustpact de afgelopen 2 jaar. In Zeeland is het meest bekende project waar deze Kustvisie ook om de hoek komt wellicht de Zeeuwse Lagune, waarvan onze collega’s in Noord-Beveland gisteren besloten om dat niet door te laten gaan.Dit plan gaat over gebruik van de kust- en duinstreek, de bebouwing voornamelijk. Geen hoogbouw in Veere, geen bebouwing rondom de Veerse Dam en goed omgaan met de groene ruimte en rust aan onze (ruim 30 kilometer) kust.

Soms moet je met je hand over je hart strijken. Een illegale situatie m.b.t. Bebouwing aan de Zoekweg hebben we tijdens deze vergadering beëindigd. Omdat er een nieuwe eigenaar is aangetreden en omdat kon worden aangetoond dat de gebouwen er al lang staan is het beter om nu alsnog een vergunning te verlenen dan om de zaak te handhaven. Voelt niet eerlijk omdat de gemeente nu een paar jaar inkomen (toeristenbelasting) is misgelopen en de vorige eigenaar dat in zijn zak heeft kunnen steken. Een dergelijke oplossing toont de galanterie van de gemeenteraad en de bestuurlijke souplesse van het Veers college. Of toch het grootste deel want de fractie van DTV besloot hier niet mee in te stemmen. Er bestaan helaas ook nog andere illegale situatie in onze gemeente en we proberen langzaamaan deze alle op orde te krijgen. Haast is geboden college!!!

Er wordt een regeling in het leven geroepen om (de wat kleinere) ondernemers in de gelegenheid te stellen gebruik te gaan maken van de diensten van Impuls Zeeland. Doel is dat ze gerichter en efficiënter zaken kunnen gaan doen. De bijdrage van Veere in de vorm van een subsidie bedraagt enkele 1000-en euro’s per project.

Graag geeft de Raad inwoners van de gemeente Veere hun steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Als een Veerenaar een nieuw huis bouwt en daaraan net iets meer wil doen om hetnieuwe huis energie neutraal of misschien zelfs met de kwalificatie nul-op-meter te bouwen dan stimuleert de gemeenteraad dat met een aardige subsidie van 2000 tot 4000 euro.Hier kwam ook ter sprake of een dergelijke subsidie ook gegeven zou kunnen worden aan eigenaars van bestaande woningen. Dat onderwerp komt in de begrotingsvergadering voor 2018 op de agenda te staan

Op gebied van cultuur namen we in deze vergadering ook een paar stappen. U kunt die teruglezen in de bij de agenda toegevoegde stukken. Cultuur dient ter ontwikkeling van levensbasis, heeft zeker een economisch aspect (toerisme en evenementbezoekers) en is een mooi middel om leerlingen van basisscholen een breder perspectief op de maatschappij te verschaffen.

Sinds een paar jaar zijn het heel veel sociale zaken die het bordje van een gemeenteraad vullen. Een uitgebreid menu, met soms verrassende smaken en soms verschijnselen waarvan je denkt “hoe-zijn-ze-er-ooit-opgekomen?”. Inwoners van Veere die gebruik maken van een sociale voorziening hebben een breed palet aan mogelijkheden, wat het niet altijd makkelijker maakt. Clientondersteuning is voor elke betrokkene beschikbaar en dit agendapunt gaat daarover.Soms zit er ook muziek in een raadsvoorstel, alhoewel dat in dit voorstel helaas hier en daar wat vals klinkt. Steeds meer Zeeuwse gemeentes zeggen hun deelname aan de gemeenschappelijke voorziening de Zeeuwse Muziekschool op. De gemeente Veere kiest vandaag voor blijvende muziekles aan scholieren van het basis- en van het voortgezet onderwijs, en ondersteuning aan Veerse verenigingen op fanfare-en harmoniegebied. De lessen worden bij voorkeur op de scholen zelf gegeven, en de jonge mensen kunnen ook na schooltijd terecht op de muziekschool. Dat gaat onze gemeente iets extra’s kosten maar dat heeft de Raad er graag voor over. Kijkt u ook eens op http://www.projectbureauzms.nl/nieuws/heel-veere-speelt.html .

Op deze agenda staan 52 punten. Dat is nogal wat. Maar gelukkig is meer dan helft vanwege een aantal ingekomen stukken waarover doorgaans niet zoveel wordt gedebatteerd. Gelukkig maar want veel van die voorstellen worden hierbij overgeheveld naar het college om daarop te reageren of ze zijn alleen om voor kennisgeving aan te nemen.

Dit alles lezende is het weer helemaal duidelijk dat een Raadslid van de gemeente Veere in aanraking komt met een groot scala aan onderwerpen. Ze beslaan allerlei terreinen die in de hele maatschappij voorkomen. Een mening vormen, een goed idee hebben, een onderbouwd debat voeren zijn de activiteiten doorgaans uitvoert. De ene keer met meer suxes of overtuigingskracht dan een andere, maar altijd proberen we dat in de fractie van de SGP/ChristenUnie tot eer van God en tot verbetering van de leefomstandigheden van alle Veerse inwoners te doen.

U bent altijd welkom uw commentaar te geven of een keer een fractievergadering te bezoeken.

Spreekt al dit werk u aan zou u zelfs kunnen overwegen om van dit mooie proces deel te gaan uitmaken. Meldt u aan bij de fractievoorzitter. (Zie daarvoor een andere pagina op deze website)

Verslag opgemaakt door Ad Maris op donderdag 5 oktober 2017.