Wij zijn positief gestemd dat de motie " Zonder ballonnen oplaten kan het ook feestelijk zijn"  ingediend door Groenlinks, CU, 50 plus, LD en D66, door de voltallige gemeenteraad van Vlissingen is aangenomen.

Toelichting op de motie

Het is nog steeds populair om (massaal) ballonnen, bv. bij ballonwedstrijden en feestelijkheden, op te laten. Dat zou niet gebeuren wanneer er stilgestaan wordt bij de gevolgen. Wat de lucht in gaat, komt ook weer ergens naar beneden. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Tellingen en schattingen  door TNO  laten zien dat er steeds meer ballonresten en linten op de stranden worden gevonden.

‘Biologisch afbreekbare ballonnen’ zijn géén milieuvriendelijk alternatief. Het duurt jaren voor deze ballonnen zijn afgebroken. Al die tijd kunnen dieren de ballonnen aanzien voor voedsel, en in de linten kunnen dieren verstrikken.

Het gaat er uiteraard niet om afbreuk te doen aan feestelijke gelegenheden. De uitdaging is om alternatieven te bedenken die net zo feestelijk zijn, zonder dat daarbij schade voor de natuur kan ontstaan. http://www.dieballongaatnietop.nl/

In Zeeland is er  veel  weerstand tegen het oplaten van ballonnen zoals  in de gemeente Borsele waar een ontmoedigingsbeleid is en in de gemeenten Schouwen-Duiveland, Reimerswaal, Noord-Beveland, Goes, Middelburg en Veere  een oplaatverbod van toepassing is. Gemeenten met een verbod op ballonoplatingen hebben dit verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Op iedere 100 meter Noordzeekust liggen gemiddeld twaalf ballonnen of stukken en lintjes daarvan. Volgens schattingen van TNO worden er jaarlijks ongeveer 1 miljoen ballonnen opgelaten in Nederland, waarvan er 230.000 in de Noordzee terechtkomen.

Tijdens de Beach Cleanup Tour van 1 tot en met 15 augustus 2018 de héle Noordzeekust opruimden, vonden we maar liefst 4896 ballonresten op het strand.

Overwegende dat:

Jaarlijks wordt in de gemeente op verscheidene momenten ballonnen opgelaten. Deze ballonnen, vaak gemaakt van (synthetisch) rubber, latex of plastic komen na het oplaten weer naar beneden. Er verschillende alternatieven zijn voor het oplaten van ballonnen, zoals het niet laten vullen met helium of het sierlijke effect van ballonnen creëren door serpentines, rijst, bloemen en/of niet op te laten lampionnen.

 Is van mening dat:

Deze vorm van zwerfvuil het milieu en de omgeving in de gemeente Vlissingen en buurgemeenten vervuilt en verontreinigt. Wilde dieren en landbouwdieren die in aanraking komen met deze ballonnen (ook ‘biologisch afbreekbare’) verwarren dit met voedsel, met verstikking, verstrikking en/of verhongering tot gevolg. Solidariteit met de buurgemeenten Veere en Middelburg, waar een verbod voor het oplaten van ballonnen geldt en wij hen niet met ons zwerfvuil willen belasten.

Verzoekt het college:

Actie te ondernemen tot een algemeen verbod om ballonnen op te laten in de gemeente Vlissingen.