De Raadcyclus 12 oktober t/m 8 november 2018

Deze Raadcyclus is afgesloten met twee Raadsvergaderingen. De eerste ging over de voordracht van Burgemeester van de Mortel voor een derde ambtstermijn ingaande 1-4-2019. In deze besloten Raadsvergadering kregen wij verslag van de vertrouwenscommissie. Op de beraadslagingen rust geheimhoudingsplicht zodat wij niets kunnen mededelen over hetgeen is besproken. Wel kan gezegd worden dat de Raad akkoord is gegaan met de voordracht voor herbenoeming. De VVD fractie heeft onze burgemeester gefeliciteerd met de voordracht en hebben er alle vertrouwen in dat deze burgemeester ook in de komende periode veel voor Vught kan betekenen.

Op donderdag 8 november is er met de Raadsvergadering weer een periode afgerond. Belangrijke zaken waren:

Programmabegroting

De VVD vind het verstandig dat we de 28 miljoen in 2019 ineens betalen. We kopen hiermee namelijk zekerheid. Door nu al leningen af te sluiten weten we met welke rente we de komende jaren te maken zullen hebben. Rente die nu nog stabiel is maar waarvan de verwachting is dat deze zal gaan stijgen. Hoe later je die leningen afsluit, hoe groter de kans dat je een hogere rente zal moeten gaan betalen. Daarnaast kopen we het inflatierisico af. We weten nu waar we aan toe zijn, edoch, tegen welke prijs?

We moeten er namelijk voor waken dat we als Vught niet gaan dansen op de vulkaan, want ons weerstandsvermogen heeft er wel eens beter uitgezien. We zullen de komende jaren voorzichtig om moeten gaan met de gelden die we hebben. We kunnen niet klakkeloos geld blijven uitgeven aan leuke dingen maar zullen soms ook met een onsje minder genoegen moeten nemen. Zeker in 2019 moeten we de hand zo af en toe op de knip gaan houden, zo af en toe nee durven zeggen. Alleen dan kunnen we de reservepositie, de solvabiliteit en de schuldquote weer naar aanvaardbare proporties brengen.

Maar gaat het dan slecht met de gemeente Vught? Nee, dat zeker niet. Structureel staan we er goed voor, structureel schrijven we namelijk de komende vier jaar zwarte cijfers, flinke zwarte cijfers, oplopend van 600.000 euro in 2019 tot bijna 2,4 miljoen euro in 2022. Maar als we jaar op jaar door incidentele lasten die overschotten laten verdampen, schieten we daar uiteindelijk niets mee op.

Een laatste financieel punt waar we als VVD niet aan ontkomen om te benoemen: de OZB. De indexatie hiervan is voor het eerst in decennia op 0% gezet wat effectief een lastenverlaging betekent, daar zijn we als VVD vanzelfsprekend blij mee.

 

Bij de bespreking van de begroting zijn diverse amendementen of moties ingediend

 

Amendement / Motie

Ingediend door

Standpunt VVD

Resultaat

(A) Overheadkosten bevriezen

D’66

Overheadkosten enerzijds door inflatie en anderzijds door implementatie eerdere Raadsbesluiten ontstaan

Afgewezen

(M) Bij hernieuwd of herziend beleid nadrukkelijk ook belanghebbenden in Helvoirt betrekken

D’66 CDA

De strekking van deze motie zou er op neer komen dat wij beleid in een andere gemeente zouden gaan bepalen. Dat is wettelijk niet mogelijk. Uiteraard willen we wel kijken wat er in Helvoirt speelt.

Afgewezen

(M) Eenduidige afspraken basisscholen

VVD, GB, PvdA/GL, CDA

Er zijn verschillende afspraken met basisscholen over bijvoorbeeld eigendom en onderhoud. We willen graag eenduidige afspraken voor alle scholen

Aangenomen

 

Beweegzaal basisschool de Springplank

In juni 2017 is door de Raad een budget van 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de bouw van een broodnodige gym voorziening bij basisschool de Springplank in het centrum. Het nu gevraagde extra krediet voor de beweegzaal is fors. Maar de fractie van de VVD is en blijft van mening dat de komst van de beweegzaal niet ter discussie staat. Kinderen met bussen vervoeren naar andere accommodaties kost, naast verlies van gymtijd, jaarlijks veel geld. Graag had onze fractie gezien dat het oorspronkelijke plan zou worden uitgevoerd, maar laten we realistisch zijn. Bijna 1,7 miljoen voor een beweegzaal is, zelfs voor ons als sterk voorstander van beweegonderwijs en sport, iets te gortig.

Zowel Dhr Baks (directeur van de springplank) als ook Dhr. Van Ek (directeur Stichting Leijestroom) hebben in de commissie vergadering respectievelijk bij een interview bij Avulo Actueel aangegeven de komst van een beweegzaal op korte termijn te willen. Dat in het nu voorliggende plan een versobering is doorgevoerd is, zij het niet van harte, voor een groot deel acceptabel voor de gebruiker. Sober, maar geschikt voor het doel waarvoor het gebouwd gaat worden namelijk beweegonderwijs voor de leerlingen van de school.

In het versoberde plan waren een invalidentoilet en een douche vervallen. Dit ging ons toch te ver. Samen met de coalitiepartners GB en PvdA/GL hebben we een amendement ingediend om deze faciliteiten toch te realiseren.

De oppositiepartijen zouden liever hebben gezien dat de beweegzaal helemaal niet doorging. Zij wilden liever een tijdelijke voorziening realiseren om tijd te kopen om naar een nieuw plan te kijken. Dit zou tot kapitaalsvernietiging hebben geleid. Het realiseren van een tijdelijke oplossing kost ook veel geld en onze verwachting is dat een nieuw plan niet tot een enorme kostenreductie zou leiden.

CDA heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen een wethouder. De fractie van de VVD heeft deze motie (net zoals de overige coalitiepartners) niet gesteund. Voor ons gevoel maakte deze motie onderdeel uit van de strategie van de oppositie om het extra krediet en daarmee de bouw van de nieuwe beweegzaal te blokkeren. Wij baseren ons hierop doordat het CDA deze motie als een duveltje uit een doosje uit de tas haalde (in voldoende ondertekende kopieën), en wij vernamen dat afhankelijk van antwoorden en besluitrichting deze motie wel of niet ingediend zou worden.

Interpellatiedebat

D’66 heeft bij de Raadsvergadering van 8 november een interpellatiedebat aangevraagd over het Ruimte voor Ruimte project in (oude manege terrein) Vught Zuid. Strekking van dit debat ging met name over de problematiek rondom de groenstrook aan de Schotsbergendreef. Hierover zijn door D’66 op 11 oktober al vragen gesteld. Voor de beantwoording van deze vragen is een datum afgesproken die na 8 november ligt. D’66 heeft tijdens dit debat wederom een motie van wantrouwen ingediend. Ook deze motie heeft de VVD samen met de coalitiepartijen verworpen. Ons standpunt in deze is dat wij de antwoorden van de wethouder willen afwachten en hem de tijd daarvoor geven die we hebben afgesproken.

Moties vreemd aan de orde

Dan nog 2 moties vreemd aan de orde.

De eerste ging over de beuk op het Maurickplein ingediend door D’66. De strekking van de motie is om het college op te roepen niet in hoger beroep te gaan tegen het vernietigen van de kapvergunning van de beuk en te komen met een aangepast inrichtingsplan. De motie is verworpen door VVD en GB. Het college heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan maar heeft zich hiertoe nog niet uitgesproken. De keuze om al dan niet in hoger beroep te gaan is ook een bevoegdheid van het college. Deze bevoegdheid willen wij graag respecteren

De twee motie ingediend door D’66 en CDA ging over voorlichting door de gemeente over de vaccinatiegraad van inwoners van de gemeente Vught. De uitvoering van het Rijksvaccinatie programma (RVP) gaat per 1-1-2019 over naar de gemeente. De gemeente Vught heeft dit ondergebracht bij de GGD. Schijnbaar hebben de indieners van de motie weinig vertrouwen in de GGD en het RIVM die voorlichting verzorgen naar de burgers. Zij willen graag dat, in overleg met de GGD, uitvoeringsorganisaties en lokale zorgprofessionals uit de geboorte- en jeugdzorg een plan de campagne op stellen om effectieve (individuele) voorlichting te geven met als doe de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te houden. De motie is door de coalitie en de SP verworpen. De fractie van de VVD heeft geconstateerd dat de vaccinatiegraad binnen de gemeente Vught substantieel hoger is dan het landelijk gemiddelde. Dus wij zien het niet echt als een probleem. Uiteraard gaat onze wethouder de ontwikkelingen van de vaccinatiegraad monitoren.

Afronding en nieuwe periode

Al met al was het een hele bijzondere periode. De Raadsvergadering van 8 november heeft tot ver na middernacht geduurd. Historisch dieptepunt waren toch wel de 2 moties van wantrouwen tegen dezelfde wethouder.

De volgende periode staan er ook weer hele belangrijke onderwerpen op de agenda. De belangrijkste is toch wel het herindelingsontwerp rondom de opsplitsing van de gemeente Haaren.

De volgende bijeenkomsten staan op de planning:

Dag

Datum

Locatie

Onderwerp

Maandag

12 november

Zwaluw VFC

Informatiebijeenkomst nieuwbouwplannen

Dinsdag

13 november

De Petrus

Informatiebijeenkomst Stichting De Petrus

Woensdag

14 november

Oisterwijk

Informatiebijeenkomst alle Raden van gemeenten betrokken bij de opsplitsing van de gemeente Haaren

Donderdag

22 november

Gemeentehuis

Informatiebijeenkomst Inkoop Jeugdzorg en WMO 2020

Donderdag

22 november

Gemeentehuis

Informatiebijeenkomst Plaza Cultura

Donderdag

29 november

Gemeentehuis

Commissie Ruimte

Dinsdag

4 december

Gemeentehuis

Audit commissie

Donderdag

6 december

Gemeentehuis

Commissie Bestuur & Samenleving

Donderdag

13 december

Gemeentehuis

Raadsvergadering

Dinsdag

18 december

Gemeentehuis

Extra Raadsvergadering inzake herindelingsontwerp Haaren