Vorige week maandag stond het eerste deel van het najaarsdebat op het programma. Tijdens dit debat wordt de begroting van de gemeente besproken. De fractie van GroenLinks Zoetermeer diende in totaal vier moties in. Fractievoorzitter Jordy Boerboom hield daarnaast een vurig pleidooi voor verbinding en samenwerking om maatschappelijke problemen op te lossen. De samenleving van Zoetermeer heeft nu te maken met onderwerpen als klimaatverandering, de problemen op de woningmarkt, de schaalsprong en het behouden van groen en natuur terwijl er veel woningen bijgebouwd zullen gaan worden. Vanavond ging het najaarsdebat verder en werd er gestemd over ingediende moties.  

De fractie heeft de afgelopen week ontzettend hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er voldoende steun bestond voor onze moties. Uiteindelijk heeft dat geleid tot drie aangenomen moties en één motie die het op enkele stemmen na, niet haalde. 

Op dit moment dreigen er honderden kinderen geboren en getogen in Nederland uitgezet te worden en GroenLinks Zoetermeer is het daar helemaal mee oneens. Deze kinderen zouden worden uitgezet naar landen waar zij geen binding mee hebben en ook vaak de taal niet van spreken. Daarom dienden wij de motie 'Zoetermeer kinderpardongemeente' in. Helaas kreeg deze motie te weinig stemmen voor om aangenomen te worden. Wat ons betreft ontzettend zonde. De fractie van GroenLinks Zoetermeer wilde dat, net als heel veel andere gemeenten, de gemeente Zoetermeer zich zou uitspreken tegen het beleid van de landelijke overheid. 

Succes hadden we met de andere moties. Na evenementen blijven de terreinen volliggen met eenmalig gebruikte plastic voorwerpen, zoals drinkbekertjes, flesjes, rietjes en bordjes. Deze afvalberg kunnen we voorkomen door het gebruik van alternatieven zoals glas, riet en bamboe. GroenLinks is voorstander van een circulaire samenleving waar we bewust omgaan met grondstoffen. Samen met D66 diende we de motie 'verbod op wegwerpplastic bij evenementen' in. Vanavond werd deze motie unaniem aangenomen door alle politieke partijen in de gemeenteraad. 

De Plas van Poot is een stukje natuur in Zoetermeer met ontzettend veel waarde. Op de Plas verblijven beschermde diersoorten en aan deze zijde van Zoetermeer zijn er verder geen natuurkerngebieden. GroenLinks is van mening dat de Plas meer bescherming verdient en daarom riepen wij het college op om de Plas van Poot te benoemen tot natuurkerngebied. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat de diersoorten die daar woonachtig zijn, dat blijven en dat dit prachtige stuk natuur behouden blijft voor onze stad in ontwikkeling. 

De laatste motie 'Charter Diversiteit'  gaat over aandacht voor diversiteit en inclusie binnen de gemeentelijke organisatie. Wij zijn van mening dat de gemeente Zoetermeer, als derde gemeente van de provincie Zuid-Holland, een voorbeeldfunctie heeft naar de inwoners en werkgevers in de stad waar het gaat om het bieden van gelijke kansen aan mensen, ongeacht hun leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, culturele, etnische of religieuze achtergrond of (arbeids)beperking. Mensen hebben verschillende talenten en die komen het beste tot uiting in een open organisatie waarin diversiteit wordt gewaardeerd. Veranderingen gaan niet altijd vanzelf en daarom zijn wij ontzettend blij dat ook deze motie is aangenomen door de gemeenteraad. 

De gemeente Zoetermeer staat voor grote (financiële) uitdagingen. GroenLinks vroeg het college om ons op tijd te informeren wanneer deze uitdagingen onder te grote druk komen staan door bijvoorbeeld financiële beperkingen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we dan samen deze stad nog een stukje groener en socialer kunnen maken.