Zowel in het coalitieakkoord als het duurzaamheidspact staan flinke ambities om Zoetermeer te vergroenen. Tijdens de raadsvergadering van 17 februari hebben deze ambities een plek gekregen in het geactualiseerde programma Duurzaam & Groen. Zoetermeer van het gas af in 2040, meer ondersteuningsaanbod voor huiseigenaren, inzetten op meer natuurkernen en wijkgroenplannen ontwikkelen, het zit er allemaal in. Toch had de fractie van GroenLinks zeker nog wel wat voorstellen om de ambitie wat te verhogen.

De raad heeft lang moeten wachten tot de actualisatie bij de raad lag. Uiteraard werd er nog uitvoering gegeven aan het oude programma, maar inmiddels zijn er door allerlei landelijke ontwikkelingen en het coalitieakkoord wel wat ambities veranderd. GroenLinks is daarom blij dat deze punten eindelijk hun plek krijgen in het programma Duurzaam & Groen. Wat de fractie betreft was het overigens wel de laatste keer dat het programma als één onderwerp behandeld wordt. De motie van de PvdA om het programma op te knippen in een programma Energietransitie en een programma Groen heeft de fractie van harte gesteund.

Op het gebied van de energietransitie zet het college vol in op de gebouwde omgeving. De doelstelling is dat in 2040 de volledige gebouwde omgeving van het gas af is. Bewoners gaan ondersteund worden om te verduurzamen. Daarnaast wordt er een scan uitgevoerd op welke manier Zoetermeer aan de groeiende energievraag invulling kan geven met bijvoorbeeld zonneparken en windturbines. Toch vindt de fractie het een gemiste kans dat er niet breder gekeken wordt naar de energietransitie. Zo is ook mobiliteit (autoverkeer etc.) een belangrijke onderdeel van de noodzakelijke transitie. Een motie die vroeg om aandacht voor dit onderdeel, die de fractie hiervoor indiende, haalde het helaas niet.

Waar het gaat om het groen wordt de fractie vooral enthousiast van de aandacht die er is voor de natuur en biodiversiteit in de stad. Het college wil inzetten op een groenblauwe structuur in de stad, door concreet het aantal natuurkerngebieden te vergroten, een groene wijkaanpak te starten en bijenlinten in de stad te ontwikkelen. Wel had de fractie graag een concrete ambitie in het stuk gezien. Een amendement om 10% meer groen in de stad te hebben in 2040 heeft geen meerderheid gehaald. Tot slot zag de fractie in het stuk te weinig terug van natuurlijk beheer van de openbare ruimte. Een motie om het groen meer ruimte te geven om te groeien en niet altijd plat te maaien werd niet voldoende ondersteund.