Nieuws van politieke partijen over Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster inzichtelijk

12 documenten

Vrijwilliger zijn….. kan je verrijken

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 24-08-2023 13:45

Vrijwilliger zijn….. kan je verrijken.

Onlangs schreef ons commissielid Henk Wolf in het Purmerends Nieuwsblad over een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Waardoor er vaak dure krachten (o.m. ZZP’ers) moeten worden ingehuurd. Want goede zorg moet gegarandeerd blijven!

Ik dacht: ‘’Ik ben wel geen professional, maar zijn er alleen ‘vakkrachten’ nodig om goede zorg te kunnen garanderen? En wat is ‘goede zorg’. Zijn daaronder geen activiteiten die je als persoon met wat vrije tijd kunt doen?

Zo gedacht, zo gedaan en medio juni jl. meldde ik mij aan als vrijwilliger bij de ‘Rusthoeve’.

Sindsdien wandel ik Iedere maandagmiddag met nog een paar vrijwilligers en cliënten. Bijvoorbeeld richting Hertenkamp in de bloemenbuurt. Of ‘een rondje om de kerk’ in het centrum van Purmerend. Cliënten in rolstoel of achter hun rollator.

Je ziet ze genieten en je geniet (daardoor) zelf ook!

Woensdagmiddag verricht ik hand-en-span diensten in de huiskamer op de begane grond en/of de huiskamer op de tweede verdieping.

Cliënten ophalen voor de lunch. Soep en bouillon halen uit de keuken in de Populier. Het zijn maar kleine dingen, maar ‘o zo nodig om de vaste krachten te ontlasten.

Daarnaast levert het jezelf veel voldoening. Ik heb in korte tijd van de cliënten al zoveel leuke verhalen gehoord. En dankbaarheid mogen ontvangen.

Er wordt wel gezegd: ‘’Als vrijwilliger neem je de plaats in van betaalde krachten’’.

Maar leg mij dan maar eens uit waarom er, met name in de (ouderen) zorg, een schreeuwend personeelstekort is?

Voorzitter Ouderenpartij AOV Purmerend – Beemster

Ham in deegkorst

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 24-08-2023 13:40

Graag deel ik dit feestelijke recept voor ham in deegkorst uit mijn Romeinse kookboek Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu met je.

De antieke Romeinse keuken heeft veel verborgen verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hoewel gerechten uit de oudheid vooral bekend staan om hun uitgesproken smaken met veel zoet-zuurcombinaties en recepten waar hartig en zoet samen gaan, tref je soms opeens een modern ogende parel van een gerecht.

In het enige Romeinse kookboekje dat we nog kennen staat zo’n gerecht dat op de kersttafel anno 2017 een pronkstuk zal zijn: ham in een deegkorst. Het gerecht siert al 2000 jaar de tafel van de elite tijdens banketten en feesten. Smaakmakers en deegsoorten verschilden van tijd tot tijd, maar het principe van dit smakelijke gerecht kennen we nog steeds. Misschien ook niet zo gek, want wie houdt er nou niet van een knapperige deegkorst gevuld met super malse langzaam gegaarde ham.

Tijdens experimenten voor mijn Romeinse kookboek ontdekte ik hoe subtiel en verfijnd dit antieke recept eigenlijk is. Het deeg met olijfolie geeft een heerlijke knapperige korst en is vrij licht als je het vergelijkt met deegkorsten met boter. De licht gepekelde ham wordt voorgekookt met niet meer dan wat gedroogde vijgen en laurier, wat zorgt voor een licht zoute, tikje zoete en mooie kruidige smaak aan de ham. De combinatie van knapperige korst en malse ham is verrukkelijk en maken dit gerecht tot een pronkstuk op de kersttafel dit jaar.

Het antieke recept rept niet over het gebruik van het kookvocht van de ham, maar ik kon me niet voorstellen dat dat weggegooid werd. Ik maakte er een saus van voor bij de ham.

Dit gerecht is niet alleen een must voor zijn smaak en uiterlijk, maar ook erg leuk om samen te maken. Bovendien bespaart het je veel dinerstress, want je maakt hem van tevoren en de oven doet de rest! Door zijn subtiele smaak combineert het perfect met allerlei groenten en gestoofd fruit, dus je kunt met je bijgerechten alle kanten op.

Het is koud ook heel lekker bij de lunch of als snack bij de borrel!

Met dit Romeinse gerecht zet je niet alleen een pronkgerecht op je dis, maar heb je ook een goed verhaal!

Benodigdheden

1 stuk biologische achterham van circa 700 gram (licht gepekeld)

6 gedroogde vijgen

3 laurierbladen

250 gr bloem

100 ml water

1 tl zout

2 el olijfolie

4 el honing

olijfolie om te bestrijken

½ el garum (vissaus) (voor saus)

2 el honing (voor saus)

Doe de ham in een pan en voeg water toe totdat hij net onder staat. Snijd de vijgen in grove stukken en voeg samen met de laurier toe. Breng de ham aan de kook en laat op een zacht vuur pruttelen tot de kerntemperatuur 50 graden is. Laat de ham in het kookvocht afkoelen.

Doe de bloem met het zout in een kom en voeg olie en water toe. Kneed hier een soepel deeg van. Leg het even in de koelkast terwijl je de ham verder bereidt.

Haal de ham uit de pan (bewaar het kookvocht!), dep hem droog met keukenpapier en maak bovenop en aan de zijkanten kruislings inkepingen in het vlees. Smeer de ham vervolgens in met de honing en zorg dat het ook goed in de inkepingen terecht komt.

Rol het deeg uit tot een grote lap die je hele ham kan bedekken. Leg je ham in het midden en vouw het deeg er mooi omheen. Zorg dat de naden goed dicht zitten. Leg de ingepakte ham met de naad naar beneden op een bakplaat op bakpapier. Bestrijk het deeg overal royaal met olijfolie. Bak de ham circa 45 minuten in de oven op 200 graden tot het deeg mooi krokant en bruin is geworden.

Haal een glaasje van het kookvocht en de gewelde vijgen uit de pan en doe die samen met wat honing en garum in een pannetje. Breng aan de kook en laat iets inkoken. Pureer het geheel tot een mooie saus. Snijd de ham met deegkorst in plakken en serveer met de saus.

Steenwerpen in de Beemster

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 24-08-2023 13:24

Steenwerpen in de Beemster.

Een team van zeven partijleden nam op dinsdag 25 juli 2023 deel aan het toernooi ‘Steenwerpen in de Beemster’, onderdeel van de feestweek Beemster 2023.

Het was even zoeken op de markt in Middenbeemster. Niet zo vreemd natuurlijk want 130(!) teams, bestaande uit 8 personen hadden zich ingeschreven.

En dan te bedenken dat er op de dag van inschrijving (27 juni) er nog 40(!) teams teleurgesteld werden.

Verdwaald over het plein zoekend naar ons strijdtoneel; baan 38.

Onze tegenstanders (naam helaas vergeten) stonden al klaar om te beginnen.

Maar het ‘startschot ’had nog niet geklonken. En zou ook niet klinken, met als gevolg dat we later begonnen dan de bedoeling was. Maar wat geeft het….

Mij viel de eer te beurt om de stand van beide teams te noteren. Niet makkelijk kan ik zeggen. Bij voorduur op zoek naar wie weer aan de beurt was om zijn of haar steen te werpen. Af en toe moest ik ook mezelf bij de les brengen.

Onze tegenstanders waren goed gemutst, net als wij trouwens. Maar eenmaal aan de beurt, dan werd de steen met verve geworpen, om de dobbelsteen van zijn sokkel te stoten. Als de dobbelsteen gevallen was gaf Peter de punten door. Soms had je één of een paar punten, soms ook viel de zes. Maar eerlijk, de meeste stenen troffen geen doel. De uiteindelijke telling wees ons team aan als winnaar, verrast als we waren. Het winnen of verliezen doet er niet toe.

Het was meer dan een gezellige middag, daar waren beide ploegen het over eens!

Het Team bestaande uit: Peter, Henk, Harry, Theo, Ron, Cees en Leo

Kees was helaas verhinderd door een kort hiervoor opgelopen blessure.

Leo Brouwer

Metropool Regio mei 2023

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 02-06-2023 08:41

Samenwerking is belangrijk; Purmerend maakt hierdoor onderdeel uit van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Hierin trekken we gezamenlijk op met onze deelregio Zaanstreek-Waterland.

Al 50 jaar werken overheden informeel samen in wat tegenwoordig de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heet. Sinds eind 2021 is er (weer) een nieuw convenant. Het belooft meer centrale bestuurs- en slagkracht, maar ook dat het mandaat bij de lokale overheden ligt. Hoe vind je daarin de balans? Na een periode van zelfgerichtheid, wil Amsterdam weer vol inzetten op regionale samenwerking. ‘En nu op basis van gezamenlijke kracht.’

De basis van de MRA-samenwerking ligt in de zeven deelregio’s en de 30 MRA-gemeenten in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Elke deelregio kent zijn eigen historie en organisatorische afspraken. De gemeenteraden en Provinciale Staten van de MRA-deelnemers worden door de eigen colleges geïnformeerd en betrokken bij de activiteiten van de samenwerking.

De bestuurders van de colleges zijn op tal van terreinen actief binnen hun provincie of eigen deelregio. Op MRA-schaal werken wethouders namens hun deelregio binnen de drie inhoudelijke MRA-platforms Economie, Ruimte en Mobiliteit aan de uitvoering van de MRA Agenda 2.0. En niet onbelangrijk, een voorstel dient uiteindelijk altijd door het lokale bestuur (gemeenteraad) of provincie goedgekeurd te worden.

De MRA Agenda 2.0 loopt tot het eind van dit jaar, de raden en staten zijn nu actief om de proposities vanuit hun gemeente en deelregio in kaart te brengen. Zodat deze ten behoeve van de nieuwe MRA Agenda 3.0 ingebracht kunnen worden. Indien er vragen zijn over dit proces, kunt u ons hierover altijd benaderen.

Ing. Henk Grader. Lid Raadtafel MRA                                                                                                                  Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster

Koud desert van Apicius

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 23-05-2023 12:20

Maar hoe zoet was zoet in het oude Rome? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt: terwijl we tegenwoordig de neiging hebben om voedingsmiddelen te verdelen op basis van basissmaakprofiel – zoet, zout, zuur enzovoort – waren deze lijnen in de oudheid veel vager.

Hoewel de Romeinen misschien een zoetekauw waren, zijn er niet veel recepten voor desserts of gebak die ons uit de geschiedenis zijn overgeleverd. In meerdere bronnen vind je sporadisch vermeldingen van koekjes, taarten en desserts, zoals gerechten met fruit of (zoete, zachte) kaas waarvan we weten dat ze aan het einde van een maaltijd of als tussendoortje werden gegeten, soms als voorgerecht. Apicius beschrijft echter nauwelijks echte zoete gerechten of desserts die passen bij onze moderne definitie.

Ingrediënten

: 4 personen

: 2 el witte amandelen, 2 el pijnboompitten,

400 ml zoete dessertwijn*:

100 ml water

50 gr griesmeel

2 el rozijnen,

1 tl gemalen lange peper (of zwarte peper)

*De wijn moet zoet zijn.

Bereiding

Rooster de amandelen in een oven goudbruin. Hak fijn.

Rooster de pijnboompitten in een pan goudbruin.

Doe wijn en water in een pan en breng aan de kook. Voeg het griesmeel toe. Roer tot een gladde massa. Voeg pijnboompitten, amandelen, rozijnen en peper toe. Laat het griesmeel ongeveer 3 minuten koken. Roer regelmatig, anders blijft het aan de bodem van de pan plakken. Uiteindelijk heb je een tekenpap.

Spoel 4 kleine vormpjes af met koud water. Giet de pudding in de vormpjes en laat ze ongeveer een uur afkoelen in een koelkast.

Keer de vormpjes om op 4 dessertborden en bestrooi met gemalen peper. Als je wilt, kun je ze serveren met gehakte geroosterde noten en een beetje honing overgoten.

Bron: eetverleden.

Ron Wiegel.

Terugkoppeling MRA

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 03-05-2023 14:38

Korte terugkoppeling van de vergadering MRA Raadtafel, gehouden op dinsdag 14 maart 2023 jl.

De MRA heeft onlangs een nieuw kantoor betrokken in Amsterdam-Noord, samen met de VRA. Het kantoor, voorheen gevestigd in het World Trade Centrum aan de Zuid-as, is nu goed bereikbaar vanaf de A7 en via openbaar vervoer.

Gevraagd advies: Procesnotitie MRA Agenda 2024-2028:

De huidige MRA agenda loopt af en wordt vervangen door de MRA Agenda 2024-2028 (MRA Agenda 3.0). De Raadtafel is positief over de procesnotitie MRA Agenda 2024-2028 vanwege de ruimte voor het verzamelen en inventariseren van input voor de nieuwe MRA agenda. Wel adviseert de Raadtafel om de procedure met minimaal een maand uit te breiden voor een betere afstemming tussen de raden en Staten in de deelregio’s. Het MRA bestuur heeft dit advies overgenomen en de planning aangepast.

Gevraagd advies: MRA Voortgangsnota:

De Raadtafel had geen verwachtingen over de opzet van de MRA Voortgangsnota, aangezien het de eerste keer was dat een dergelijke nota ter tafel kwam. De Raadtafel was positief over de inhoud van de nota, maar adviseert het MRA-bestuur om doelstellingen voor een volgende Voortgangsnota concreter aan te geven en zowel successen als mislukkingen te vermelden. Het MRA bestuur heeft dit advies grotendeels overgenomen.

Bijlage – Overzicht data “Proces Nieuwe Propositie” t.a.v. MRA Agenda 2024-2028:

Naar aanleiding van het advies van de Raadtafel over de concept Procesnotitie MRA Agenda 2024-2028, zijn door de MRA enkele acties uitgezet. Hieronder een overzicht van de vastgestelde data, die MRA-breed gelden. Belangrijk voor Purmerend en regio Zaanstreek-Waterland is het tijdig vaststellen van proposities rondom Wonen, Economie, Recreatie, Toerisme, Bereikbaarheid, Landschap & Natuur. In Purmerend is op 17 mei een mogelijkheid gecreëerd om input te geven voorafgaand aan het vaststellen van de propositie door het college.

Actualiseren huidige propositie: april/mei 2023

Input leveren aan Purmerendse portefeuillehouder(s): 17 mei 2023

Concept proposities vaststellen in colleges: mei 2023

Zienswijze op concept propositie door de raden: juni 2023

Bespreken zienswijzen in RBB: juni 2023

Verwerken zienswijzen: juli/augustus 2023

Vaststellen definitieve propositie: september/oktober 2023

Verzending aan de MRA Eind Okt 2023

Samenvattend heeft de MRA Raadtafel op 14 maart 2023 het nieuwe kantoor besproken en de procesnotities voor de MRA Agenda 2024-2028 en de Voortgangsnota geëvalueerd. De Raadtafel heeft adviezen gegeven over de uitbreiding van de procedure en de concretere doelstellingen in de Voortgangsnota, welke grotendeels zijn overgenomen door het MRA-bestuur. Vervolgens zijn data vastgesteld voor het “Proces Nieuwe Propositie” met betrekking tot de MRA Agenda 2024-2028, waarbij Purmerend en de regio Zaanstreek-Waterland zich zullen richten op thema’s zoals Wonen, Economie, Recreatie, Toerisme, Bereikbaarheid, Landschap en Natuur. Deze proposities zullen doorlopen tot eind oktober 2023, waarna ze worden verzonden naar de MRA.

Pauselijke Pasteikunst

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 20-04-2023 09:49

Wie denkt dat het worstenbroodjes oer-Hollands is, heeft het mis. Al in de 16e eeuw verschijnt er een uitgebreid recept voor worstpasteitjes in een Italiaans kookboek. Worst omwikkeld met een dun lapje vlees in knapperig deeg in de vorm van een bootje. Gerechten in een deegkorst zijn eeuwenoud en sierden menig feesttafel en banket.

Geen historisch gerecht is zo veelzijdig als de pastei. Rijk gevuld met smakelijke deegkorst is het erg bevredigend om te eten en bovendien een pronkstuk op tafel. Bijna alle historische kookboeken uit Europa hebben recepten voor pasteien en taarten. Veruit de meeste recepten bevatten vlees. Er zijn vullingen met rund, varken, schaap, wild en vooral een grote diversiteit aan gevogelte, zoals hoenderen, patrijzen en fazanten. Ook vispasteien komen voor en regelmatig een kaas-, groente- of kruidentaart.

Het oudste recept voor een pastei, met vogeltjes, staat op een bijna 4000 jaar oud kleitablet uit het oude Mesopotamië. Uit de oudheid zijn geen pasteien en taarten bekend, hoewel er wel kleine deegflapjes gemaakt werden met zoete vullingen en er ook een gerecht bekend is waarbij ham in een deegkorst werd gebakken. Kookboeken uit de middeleeuwen, Renaissance, 17e en 18e eeuw staan echter vol met pastei- en taartrecepten.

Pasteien en taarten behoren in de hele geschiedenis tot de luxere gerechten, voornamelijk door het kookgerei en de oven of taartpan die nodig zijn om ze te bereiden. Niet vreemd, want deze boeken zijn geschreven voor en door elite en gegoede burgerij en tonen voornamelijk bijzondere en niet per se dagelijkse kost.

voor 4 stuks

deeg

200 gram gebuild tarwemeel

1 theelepel zeezout

100 gram koude roomboter

scheut koud water

vulling

4 verse worsten*

4 dunne varkensschnitzels

200 gram paddenstoelen

2 eetlepel suiker

2 theelepel ceylon kaneelpoeder

1 theelepel kruidnagelpoeder

1 ei, om te bestrijken

Doe het meel, het zout en de boter in een kom en hak de boter met een mes in kleine stukjes. Voeg het water toe en kneed er vlug een soepel deeg van. Als het deeg te droog is, voeg je wat extra water toe. Leg het deeg even te rusten in de koelkast.

Breng water aan de kook in een kookpan. Draai het vuur zacht en doe er de worsten in. Laat ze 3 minuten in het warme (niet kokende) water liggen, haal ze er dan uit en laat afkoelen. Haal voorzichtig het velletje van de worsten.

Citroentaart

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 20-04-2023 09:10

Onlangs kwam ik in het bezit van een exemplaar van hét Nederlandse kookboek uit de 17e eeuw De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster (1683). Het geeft een prachtig beeld van wat er in de 17e eeuw in de keukens van welgestelden gebraden, gestoofd, gebakken, gekonfijt en gekookt werd. Ingrediënten uit het seizoen, van kop tot staart, langzaam gegaard, geen verspilling en zelf gekweekt. Herkenbaar?

Dit heerlijke citroentaartje lijkt me ideaal om mijn verjaardag dit jaar mee te vieren. Het recept is wat gemoderniseerd, aangezien de dikke brei van alleen citroenschil, appels, eidooiers, broodkruim, boter en suiker, zoals het recept voorschrijft, onze magen wat minder zal behagen. Het recept heeft wat meer vocht nodig, dus voegen we ook wat eiwit en het sap van de citroenen toe. Bakken met broodkruim geeft misschien niet zo’n mooi glad oppervlak aan je taart, maar het zorgt wel voor een heerlijke luchtige structuur!

Voor de bodem

250 gram bloem

2 eetlepels suiker

100 gram koude boter

snufje zout

1 eidooier

2 à 3 eetlepels koud water

Voor de vulling

4 citroenen

3 eidooiers

3 eieren

150 gram suiker

50 gram boter

25 gram broodkruim

4 appels (liefst goudrenetten)

Bodem

Hak de boter in kleine stukjes. Doe bloem, suiker, boter en zout in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Klop de eidooiers los met het water en voeg het toe. Kneed er nu een bal deeg van. Voeg wat water toe als het te droog is. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven plank. Vet een taartvorm in met olie en bekleed deze met het deeg. Doe er een bakpapiertje in en strooi er een blindbakvulling in. Bak de taartbodem 20 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven. Haal de vulling en het bakpapier er uit en zet de bodem terug in de oven. Bak nog circa 5 minuten, totdat de bodem droog is.

Rasp de citroenen en pers ze uit. Doe rasp en sap in een pannetje met dikke bodem. Voeg de eidooiers, eieren, suiker en boter toe en breng rustig aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren met een garde tot het een dikke vla wordt. Voeg dan het broodkruim toe en laat nog een minuutje pruttelen.Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne partjes. Schik de partjes op je taartbodem en schep de citroenvla er overheen. Bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.

Uit eetverleden. nl          Ron Wiegel

Gaswinning Beemster

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster DENK Purmerend 20-03-2023 12:36

Gaswinning Beemster: Wanneer dit stukje verschijnt, is de rook van de provinciale en waterschap verkiezingen ongetwijfeld al weer opgetrokken. De uitkomst hiervan zal voor een ieder van belang zijn.

Moeder aarde is niet blij hoe wij met haar omgaan, zij laat dit dan ook duidelijk blijken. Denk aan de klimaat veranderingen waar o.a. de overstromingen het gevolg van zijn.

Ook plaatselijk speelt het e.a. mee, zo bespraken wij recentelijk een verzoek van de NAM tot uitbreiding van de gasboringen in de Beemster.

Op initiatief van de Stads/Beemster Polderpartij kwam het voorstel om een tegengeluid te laten horen. Wij sloten ons hier van harte bij aan, maar ook andere partijen schoven aan.

Het voorstel haalde het ruimschoots en is een steuntje in de rug van het college die  ook hun ongenoegen al kenbaar maakte.

Ook de provincie is geen voorstander, dus hopelijk komt er een bestuur waar het milieu een belangrijke plaats inneemt.

Zoals ik eerder aangaf is het onze verantwoording en zorg dat wij een leefbare wereld achterlaten, dit voor onze kinderen en kleinkinderen. Dus geen Groninger toestanden in onze mooie Beemster.

Heleen Kokeel – Langelaan.

Zorgverzekeraars vergoeden alsnog mineralen-geneesmiddelen

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster Purmerend 15-03-2023 00:23

Zorgverzekeraars vergoeden alsnog zogeheten mineralen-geneesmiddelen. Chronisch zieken kwamen in de knel, doordat ze deze supplementen vanaf 1 januari 2023 zelf moesten betalen. Voor veel van hen zijn deze middelen medisch noodzakelijk. Het schrappen van de vergoedingen zou chronisch zieken honderden tot duizenden euro’s per jaar kosten. MAX Meldpunt en patiëntenorganisaties kregen hier meldingen over binnen. Hierna maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een ommezwaai.

Geneesmiddelen medisch noodzakelijk

Het besluit geldt voor een bepaalde groep mineralen-geneesmiddelen, namelijk: kaliumcitraat,

magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat.  Dit geldt voor patiënten voor wie deze supplementen medisch noodzakelijk zijn.           Volgens ZN komt dit door verkeerde informatie vanuit het Zorginstituut Nederland.

“Het is erg vervelend voor deze groep kwetsbare patiënten dat ze onverwacht en onterecht voor hoge uitgaven zijn komen te staan en zich daarover zorgen hebben gemaakt. We doen nu ons best om alles zo goed als mogelijk op te lossen”, aldus Petra van Holst, algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland. De gehele reactie van Zorgverzekeraars Nederland kunt u hier (pdf) lezen.

Supplementen ook noodzakelijk

De Nierpatiënten Vereniging Nederland is blij met de vergoeding, maar niet met de gang van zaken. Dat vindt ook de SP. “Hiermee zijn we er nog niet”, zegt Tweede Kamerlid Maarten Hijink. Chronisch zieken slikken ook vaak medisch noodzakelijke supplementen, zoals vitaminepillen en laxeermiddelen. Daarover vertelt taaislijmziektepatiënt Charita Zevenhoven (32) in Meldpunt. Ook die middelen zouden vergoed moeten worden, vindt de SP.  “Een systeem waarbij alles wat nodig is voor een medisch noodzakelijke behandeling, verstrekt en vergoed wordt. Niemand is voor z’n lol ziek of neemt voor z’n plezier medicijnen of medische hulpmiddelen. Maak het simpel, laat de medisch professional bepalen wat medisch noodzakelijk is.”

Nierpatiënten Vereniging Nederland kan zich hier goed in vinden. “Dat zou veel zorgen wegnemen bij patiënten die nu iedere keer meer kosten moeten maken die horen bij de medisch noodzakelijke behandeling van hun aandoening. En ze hebben het al zwaar genoeg”, aldus directeur Marja Ho-dac.

Zie je content die volgens jou niet op deze site hoort? Check onze disclaimer.