GroenLinks wil meer aandacht voor de toegankelijkheid van schuldhulpverlening, ondersteuning voor hulpverleners en aandacht voor ZZP’ers in schulden. Nu de Rekenkamer met haar onderzoek de aanbevelingen aan het college heeft voorgelegd kan een plan ontworpen worden. Afgelopen week besprak de gemeenteraad het rapport De Schuldenval van de Arnhemse Rekenkamer. Daarin werd duidelijk uiteen gezet waar de verbeteringen op het gebied van de aanpak van schulden nodig zijn. Raadslid Marie José Navis: “De toegang tot schuldhulpverlening is enorm belangrijk. Het moet niet uitmaken hoe groot de schuld is of hoe groot de tas is met ongeopende brieven; de toegang moet er zijn. Daarnaast zal er doortastend maar met geduld moeten worden opgetreden. Dat betekent dat het voor de hulpverlener duidelijk moet zijn waar zijn/haar rol is en waaruit de regiefunctie bestaat, maar tegelijkertijd zal er ook meer ruimte moeten worden gecreëerd voor het opbouwen van vertrouwen met de Arnhemmer die schulden heeft.”

Schulden komen nooit alleen en daarmee ligt een complexe vraag professionals zonder dat daar momenteel duidelijk richting aan gegeven is; stellen we de schuldenaar centraal of geven we de schulden prioriteit? Het college van burgemeester en wethouders heeft de aanbevelingen overgenomen en legt aankomend jaar een plan voor. In dat plan moet er volgens GroenLinks een aantal aspecten terug komen, zoals toegankelijkheid en de regiefunctie van de hulpverlener. In het kader daarvan diende GroenLinks wij samen met de VVD en andere partijen een motie in die ervoor zorgt dat bij de schuldhulpverlening waarbij de Arnhemmer met schuld niet de aanvrager van de hulpverlener is, er meer tijd is om een vertrouwensrelatie op te bouwen tussen de betrokkene en de hulpverlener.

Daarnaast vindt GroenLinks de schuldhulpverlening aan ZZP’ers een belangrijk aandachtspunt. Sociale zekerheid voor ZZP’ers is te duur en in combinatie met de flexibilisering op de arbeidsmarkt maakt dat ZZP’ers kwetsbaar zijn voor inkomensverlies. Marie José Navis: “Als er dan sprake is van schulden is het voor hulpverleners bijzonder complex om ZZP’ers te helpen. DIt omdat schulden dan vaak verbonden zijn aan een onderneming in plaats van een huishouden. Het effect van schulden zijn wel voelbaar in een huishouden. Gezien de verdubbeling van het aantal ZZP’ers in de afgelopen 10 jaar, zal er in het plan van aanpak van het college ruimte moeten worden gemaakt voor deze complexe vraag.”

Grote organisaties zoals zorgverzekeraars en wooncorporaties hebben daarnaast ook een maatschappelijk opdracht om schulden te voorkomen. Door in een vroeg stadium persoonlijk contact zoeken en een passende betalingsregeling aan te bieden worden grote schulden voorkomen. Daarom diende GroenLinks samen met D66 en andere partijen een motie in om onder andere dit te bewerkstelligen.