“In Nederland zijn veel bijensoorten en andere insecten sterk in aantal teruggelopen. Ook in onze regio. Honingbijen en andere insecten zijn van groot belang voor de natuur. De ineenstorting van de bijenstand heeft grote en onomkeerbare gevolgen voor de biodiversiteit en de voedsel- en fruitproductie. De bijenstand zegt iets over de algehele ecologische gezondheid. En die is niet best…”

Zo begon fractievoorzitter Peter van den Ouden zijn eerste termijn tijdens de algemene beschouwingen in de raad. Tijdens die raadsvergadering bespreken de partijen de begroting voor komend jaar.GroenLinks diende, samen met andere partijen, drie moties in die alledrie breed werden gesteund en aangenomen.

De eerste motie tijdens de algemene beschouwingen ging over het ‘right to challenge.’ Deze werd mede ingediend en gesteund door de andere coalitiepartijen. Right to challenge is het recht van bewoners om een publieke voorziening van de gemeente over te nemen. Bewoners kunnen de gemeente uitdagen als zij menen een specifieke voorziening beter uit te kunnen uitvoeren. Right to Challenge is er op gericht bewoners meer invloed te geven op voorzieningen in de eigen woon- en leefomgeving. GroenLinks wil dat er een concreet plan van aanpak wordt ontwikkeld en ingebed in de ambtelijke organisatie.

De tweede motie samen met Partij van de Arbeid betrof de ruimte voor wooninitiatieven, waarin gepleit wordt voor het ondersteunen, stimuleren en vasthouden van innitiatieven voor (alternatieve) woonvormen uit de samenleving, zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. En dus tot slot de motie om de bijen te steunen die we opstelden samen met het CDA.

Als we niets doen, zal het vlug afgelopen zijn met onze bijen, en zonder hen geen groente en fruit. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van onze openbare ruimte en heeft dus de mogelijkheid om de leefomgeving van bijen te verbeteren. Door ecologische beheer van bermen en parken, bijvoorbeeld samen met burgers. Dit kan ook door het ondersteunen en faciliteren van bij-vriendelijke initiatieven. Door het ondersteunen van natuurorganisaties en burgerinitiatieven voor bij-vriendelijke tuinen. Door het inzaaien van overhoeken, braakliggende terreinen en grasvelden met bloeiende planten, heesters en bomen. Door het stoppen met het maaien van grasvelden. Door het behoud van houtwallen. Door het realiseren van bijenlinten en plaatsen van bijenkorven.Bermen en grasvelden kunnen zo ingericht worden dat bijen en insecten goed kunnen gedijen.

Donderdag volgt het tweede deel van de beschouwingen om 19.30 in de raadszaal van het oude stadhuis.