In het AD van woensdag 15 juli stond een interessant artikel over detorenhoge huren die vastgoedeigenaren eisen van winkeliers in Dordrecht. Ook winkels die goed draaien worden door die huren de één na de ander gedwongen de deuren definitief te sluiten, of worden minimaal de binnenstad uit gejaagd. In korte tijd hebben vier winkels alleen al aan de Sarisgang (bij de markt dus), besloten te vertrekken.

Eigenaar van de vertrekkende Wereld van Gezondheid: "Ik betaal voor dezewinkel van 40 vierkante meter 4.500 huur per maand. Dat is niet meer op tebrengen."

Juwelier Allure Crystal en Jewels: "De hoogte van de huur staat niet inverhouding tot de omzet".

Bonbon winkel Leonidas: "Dordrecht vraagt huren voor een A-locatie, maar dat is het niet."

Hoewel de grote vastgoedeigenaren de winkeliers uitknijpen als citroenen,worden ze door het gemeentebestuur gepamperd en in de watten gelegd.Het meest duidelijke wordt dat wel bij de gemeentelijke belastingen. Waar de gemiddelde bewoner van Dordrecht per jaar al 241 euro betaalt voor afvalheffing en riool, 23 euro meer dan gemiddeld in Nederland, betalen de vastgoedeigenaren juist ruim 19%, zeg maar één vijfde minder, dan in de rest van Nederland.

De rechtse coalitie die Dordrecht bestuurt, maar ondersteund door partijen als de PvdA en D66 die bij verkiezingen doen alsof ze links en sociaal zijn,stemmen zonder blikken of blozen in met extra verhogingen van belastingendie vooral door werkende Dordtenaren worden opgebracht, zoals afvalheffing, volgend jaar 3,9% omhoog, rioolheffing, volgend jaar weer 4,0%. Maar een voorstel van de SP en Groen Links om de belasting voor vastgoedeigenaren op te trekken naar het gemiddelde van Nederland stuit bij dezelfde partijen op een golf van verontwaardiging: hoe durven we het om die arme vastgoedbazen zo hard aan te pakken? Een aanval op de ondernemers!

De echte ondernemers in onze binnenstad, de winkeliers en andere kleinebedrijfjes betalen ondertussen een extra belasting om in de Binnenstad temogen ondernemen, de zogeheten reclame-belasting. Die belasting werd een paar jaar geleden door de rechtse partijen ingevoerd met de stem van de SP tegen.

De banden van de gemeente met de vastgoedbazen zijn nauw. Bij alleontwikkelingen in de binnenstad worden vastgoedondernemers van tevorenbetrokken. Bewoners van de binnenstad krijgen achteraf te horen wat erbesloten is. Elk jaar staan gemeente en grote eigenaren samen op devastgoedbeurs Provada, reclame te maken voor het vastgoed van de eigenaren, maar de gemeente betaalt de kosten, rond de 100.000 euro per jaar.

Als bijlage bij dit artikel de motie die door SP en Groen Links is ingediendvoor een redelijke belasting op vastgoed. Aannemen van deze motie had degemeente 860.000 euro per jaar op kunnen leveren, een aardig bedrag gezien de dreigende miljoenentekorten op de begroting. Maar de rechtse partijen, inclusief PvdA en D66 vonden de winsten van de vastgoedbazen belangrijker dan gezonde gemeente-financieën.