Niet alle raadsleden wensen een overleg achter gesloten deuren. En een aantal burgers heeft zich tot de griffier gewend, o.a. over het besloten karakter. Als na een kwartier de raadzaal weer vrijgegeven wordt, volgt er een verhit debat. Dit gaat niet over de herindeling zelf maar over het initiatief van de oppositie om met burgers te spreken over de toekomst van Grave in het Land van Cuijk. De oppositie organiseerde drie weken geleden een zeer druk bezochte bijeenkomst in Gassel over dit onderwerp en over het houden van een nieuwe peiling onder de bevolking.

Astrid Bannink, fractievoorzitter van LPG, tegenstander van het opgaan van Grave in één gemeente Land van Cuijk, laat er geen gras over groeien en gooit alles in de strijd. Emotioneel werpt ze de oppositie voor de voeten: “U heeft een avond georganiseerd en vervolgens gevraagd of wij ook deel kunnen nemen”. De LPG is niet op de uitnodiging ingegaan, maar heeft wel iemand gestuurd. Deze bezoeker heeft een bandopname gemaakt. ” Ik vind het schandalig dat de oppositie ons en het CDA verantwoordelijk houdt voor het houden van besloten vergaderingen.” Bannink verwijt de oppositie dat ze mensen voor hun karretje gespannen hebben om de griffier te benaderen om de bespreking van vanavond openbaar te maken. Bannink richt haar pijlen met name op D66 en Liberaal Land van Cuijk, net  als VPGrave nadrukkelijk voorstander van een openbare discussie over de herindeling.  De partijen wijzen de beschuldigingen van Bannink resoluut van de hand. De verwijten van Bannink lijken geen stand te houden als blijkt dat het benaderen van de griffier door een burger (bron bekend bij red.) buiten medeweten van de oppositie plaatsvond.

Als gemeenteraad wel of niet een zienswijze indienen op het besluit van Cuijk-Boxmeer-Sint Anthonis, wordt na het emotionele debat en alle verwijten een lastige kwestie voor de verdeelde Graafse gemeenteraad. Burgemeester Lex Roolvink brengt de gemoederen weer tot bedaren door te wijzen op de procedurele kant. “Iedereen kan in principe een zienswijze indienen; ik wijs erop dat de tijd dringt, dus stem deze week met elkaar af”, is zijn advies. Een advies dat raadsbreed overgenomen wordt. In de raadsvergadering van 5 november worden de vervolgstappen genomen.

Openbare werkbijeenkomst raad over mogelijke zienswijze herindelingsontwerp CBA-gemeenten.

Deze werkbijeenkomst is openbaar gehouden.

Afgesproken is dat op 5 november heldere afspraken worden gemaakt of de raad wel of niet een zienswijze gaat voorbereiden en

wat daarvoor moet gebeuren om hiertoe te komen.

Dit betekent dat bij het vaststellen van de agenda dit agendapunt moet  worden toegevoegd.

Aan de agenda van de raad van 5  november wordt de afsprakenlijst van deze werkbijeenkomst met de CBA documenten

‘onder voorbehoud’ nog toegevoegd.