Politiek gezien geloof ik niet veel gebeurd in Harlingen afgelopen week. Ik hoorde dat Hein Kuiken (PvdA) vele dagen vergaderd heeft om te werken aan een coalitie met CDA en VVD. Daar hebben we verder niets over mogen vernemen, dus dat begint er op te lijken dat we pas wat te horen krijgen als de boel dichtgetimmerd is. Niks nieuws dus. Belooft niet veel goeds voor de komende vier jaar. Maar we wachten af.

Vrijdagavond het openingsspektakel van de Nationale museumweek bij de drie bruggetjes. Vooral de wat minder lange mensen konden daar op dat moment niet veel van zien, want het was druk, maar het virtuele binnenvaren van Henry Hudsons Halve Maen werd het hele weekend gelukkig herhaald. SBS 6 was er vrijdag bij als ik het goed begrepen heb, maar ik weet niet of dat al tot een tv-uitzending heeft geleid of nog gaat leiden. Zou wel mooi zijn. Harlingen moet steeds opnieuw op de kaart gezet worden, telkens vanuit verschillende invalshoeken. In dit geval dus vanuit de hoek van ons museum het Hannemahuis.

Wat me toch wel (weer) verbaasde was dat de gemeenteraad niet was uitgenodigd. Het Hannemahuis is immers een gemeentemuseum en de raad stelt elk jaar tonnen subsidie ter beschikking. Terecht overigens. En dat doet me weer aan een ander punt denken. Die tonnen per jaar zijn omgerekend (even uit mijn hoofd) zo’n 30 Euro per Harlinger. Waarom geven we de inwoners daar niet iets voor terug? Gratis toegang bijvoorbeeld voor leerlingen van de RSG en de Maritieme Academie op vertoon van hun schoolpas en een knipkaart voor volwassenen voor 3, 4, of 5 gratis bezoeken per jaar. Te duur? Dat waag ik te betwijfelen. Kom maar op met een kosten-baten analyse dan.

De opening van de vernieuwde entree van het museum in het komende Culturele centum zou een mooi moment zijn voor de introductie van zo’n burgerparticipatiekaart. Probeer actiever onze inwoners bij het Hannemahuis te betrekken, verlaag de drempel. Het is immers ONS museum, stimuleer dat dan ook, draag het uit. En DAAG de inwoners uit. Vraag ze om ideeen hoe je het museum minder statisch kunt maken, uitdagender. De wereld is de afgelopen 50 jaar gigantisch veranderd, maar wat is er eigenlijk in wezen veranderd aan presentatie, vormgeving en uitstraling van het museum? De nieuwe entree zou ook op dat punt tot een fundamentele herorientatie kunnen leiden.

En dan zou het HH misschien ook wat meer aandacht kunnen schenken aan de dorpen. Wat is er in het HH eigenlijk te vinden over de boeiende en rijke vroege geschiedenis van Wijnaldum, de Friese koningsterp? Nog een paar honderd jaar ouder dan de terp van Almenum, waaruit de stad is voortgekomen.

Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar er lijken wel wat uitdagingen te liggen. Of is het HH geen gemeentemuseum, maar een stadsmuseum? Is een optie, maar zeg dat dan.

Wim Wildeboer,

raadslid WAD’N PARTIJ Harlingen