Fractievoorzitter Alice Olde Reuver of Briel gaf tijdens de begrotingsvergadering aan dat de fractie van D66 nogal is geschrokken van de opstelling van de woningbouwcorporaties bij de onlangs gehouden informatiebijeenkomst. Dit, terwijl er in verschillende kernen en buurtschappen duidelijke signalen zijn betreffende het onvoldoende beschikbaar zijn van betaalbare huurwoningen voor jongeren en starters.  De cijfers op lange termijn mogen dan laten zien dat er krimp wordt verwacht, maar dat ontslaat hen niet van de plicht knelpunten op de korte termijn naar behoren op te lossen. En, vraagt D66 zich af, gaat het ook niet voorbij aan de trend, dat jongeren juist wel in hun dorp of kern willen blijven wonen of terugkomen?  

Juist zo belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in die kernen. De opstelling van de woningcorporaties werkt de krimp juist in de hand. Dit baart D66 grote zorgen! Volgens D66 moet gezocht worden naar mogelijkheden als het toevoegen van kleine woningen (bijvoorbeeld Tiny houses projecten) of herbestemmen voormalige bedrijfsgebouwen. Dat laatste geldt ook voor de buurtschappen. Daarnaast vraag het toewijzingsbeleid aandacht. Fractievoorzitter Alice Olde Reuver of Briel riep het College op bij het vaststellen van de prestatie afspraken uitdrukkelijk aandacht vraagt voor voldoende mogelijkheden voor jongeren (conform de woonagenda), bijv door toevoegen kleine woningen of herbestemmen voormalige bedrijfsgebouwen of kantoren, en aandacht voor het toewijzingsbeleid.   

In reactie hierop begon de wethouder met de opmerking “Eigen volk eerst”.  D66 begrijpt dat dit niet al te letterlijk moet worden opgevat, maar vindt ook dat hiermee voorbij wordt gegaan aan het serieuze probleem dat in verschillende kernen wordt gesignaleerd als het gaat om de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen voor jongeren. D66 heeft daarom samen met SP en CDA een motie opgesteld, die mede is ondertekend door de VVD, met een duidelijke opdracht voor de komende prestatie afspraken, nl. het nadrukkelijk wijzen op de Woonagenda van de gemeente Hof van Twente, waarin is opgenomen dat voldoende woningen beschikbaar dienen te zijn voor jongeren, uitdrukkelijk aandacht te vragen voor het toewijzingsbeleid, en als de woningcorporaties onvoldoende oplossingen bieden ook te zoeken naar andere partners, bijvoorbeeld Tiny-houses projecten) Deze motie werd raadsbreed gesteund en aangenomen.