In de raad van 29 november 2018 is de motie van D66 ‘De raad stelt de kaders’ aangenomen. Doel van de motie is om de raad beter en eerder in staat te stellen de belangrijkste uitgangspunten voor bestemmingsplannen mee te geven aan het college om verder uit te werken. Ook voor inwoners – en andere belanghebbenden bij bestemmingsplannen – moet de uitwerking van de motie ruimte bieden om eerder in te spreken en meer duidelijkheid te krijgen over het te volgen participatieproces.

 

Westersingel aanleiding Directe aanleiding was de behandeling van het bestemmingsplan uitbreiding Berkel centrum. Verschillende partijen in de raad wilden onderdelen van het plan aanpassen, o.a. door de hoogte van de nieuwbouw, aangrenzend aan de Westersingel, te verlagen. Over de hoogte van de nieuwbouw waren echter al afspraken gemaakt met ontwikkelaars. Wijziging van de hoogte zou grote financiële consequenties hebben voor de gemeente. Een amendement om de bouwhoogte te verlagen haalde dan ook geen meerderheid. De raad kan op deze manier zijn kaderstellende en volksvertegenwoordigende rol niet optimaal uitvoeren.

Eerder kaders stellen Michiel Muis, raadslid D66: “Bij verschillende ruimtelijke plannen ontstaat in de vaststellingsfase discussie tussen college en raad over de kaders die de raad wenst. Dat hebben we gezien in het verleden bij de appartementen aan Klapwijkse Pier en recent bij herontwikkeling van de Maalderij. Ons doel is om dit in de toekomst te voorkomen.” Concreet betekent dit dat de raad eerder de kaders moet kunnen stellen over afstand, hoogte, uitstraling, passend in de omgeving, rekening houdend met ingediende zienswijzen, en haar eigen visie ten aanzien van de gewenste ontwikkeling van een gebied. Muis: “Dit lukt niet wanneer dat niet meer kan vanwege eerder gemaakte afspraken of toezeggingen die grote financiële, ruimtelijk of andere consequenties tot gevolg hebben.”

Aanpassen procedure Het college gaat nu aan de slag met het herzien van de bestemmingsplan-procedures zodat de raad in staat wordt gesteld de kaders voor ontwikkelingsgerichte bestemmingsplannen vroegtijdig te bepalen. Bij ieder ontwikkelingsgericht bestemmingsplan wordt de raad vóór de voorbereidingsfase geinformeerd over de visie en uitgangspunten. In een globaal bestemmingsplan of nota van uitgangspunten geeft de raad vervolgens de kaders waarbinnen het college het plan verder mag invullen of uitwerken.

De motie van D66 werd mede-ingediend door GroenLinks en Wij Lansingerland. In de raad werd de motie mede ondersteund door de PvdA, Leefbaar 3B en CU.