Als ik het zo zie dan ademt deze lijdzaamheid, berustendheid en er rest ons maar één ding, en het lijkt wel alsof andere partijen zich daar zomaar bij neerleggen en dat is dat we de lasten gaan verhogen en dat we de OZB maar omhoog moeten gaan doen. Het moge duidelijk zijn dat de VVD daar niet als eerste aan denkt. Eerder als laatste.

Er wordt ook nog een opmerking gemaakt over de HGT (kerntaken discussie), dat heeft allemaal niet zo veel opgeleverd, maar mijn vraag is aan het college of ze toch nog aanknopingspunten ziet in de HGT. Zoals bijvoorbeeld het afstoten van het crematorium of onze afvaltaak.

Voorts of het college het met mij eens is dat tekorten binnen een bepaald taakveld ook binnen het taakveld moeten worden opgelost. En hoe de afwegingen gemaakt zijn bij de samenstelling van het wensenlijstje. Wat wordt verstaan onder “onvermijdelijk” en “onuitstelbaar” (O&O).

Ik wil er twee dingen even uithalen. Ten eerst over de Touristinfo is daarover ook contact geweest met de VOM en kunnen daar ook slimme combinaties gemaakt worden met bedrijven en andere partijen die daar een rol in spelen?

We zien in het wensenlijst ook staan dat het wagenpark van de gemeente geëlektrificeerd moet worden, “want we hebben een voorbeeldfunctie”. Is dat op dit moment onvermijdbaar of onuitstelbaar, omdat we nog jaren de tijd hebben om dat te realiseren i.h.k.v. de klimaatdoelstellingen.  En kan daar ook slimme combinatie gemaakt worden met bedrijven, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een e-mobility park, waarbij auto’s gedeeld worden.

Voorzitter wat ik hiermee wil aangeven is, en dan kom ik terug bij het begin, dit ademt lijdzaamheid en berustendheid. Waar is de creativiteit en het slim combineren en samenwerken met bedrijven en andere organisaties. Waar kan ik dat terugvinden?" 

De VVD heeft het initiatief genomen voor een motie om het college op te roepen hier aandacht aan te geven bij de toeristische informatie voorziening en bij het elektrificeren van het eigen wagenpark. Maar dit geldt zeker ook voor overige zaken!

Uit de jaarrekening blijkt dat met name in de Jeugdzorg in Middelburg meer geld wordt uitgegeven dan dat er voor deze taak van het rijk wordt ontvangen.

Wij maken ons zorgen om onze jeugd, die kennelijk zoveel extra zorg nodig heeft. Wij vinden het belangrijk dat snel wordt uitgezocht wat hier precies aan de hand is. Een overschrijding met € 10 miljoen is niet zo maar (structureel) op te hoesten. Duidelijk moet worden wat de overschrijdingen veroorzaakt. Verder vinden wij het noodzakelijk dat er een daadkrachtige aanpak wordt gekozen om dit tekort in een periode van 4 jaar tot 0 terug te brengen, zodat onze jeugd en onze financiën gezond de toekomst tegemoet kunnen gaan. Een amendement die hiertoe oproept hebben wij samen met de SGP en het CDA mede ingediend!