Dhr L. van der Spoel, (VVD), mede namens Leefbaar Ridderkerk, Groenlinks, PvdA en Burger op 1, over de nashvilleverklaring

Voor de partijen die deze vragen stellen is –zoals ook in de Grondwet verwoord- iedereen gelijk ongeacht afkomst, huidskleur, levensovertuiging of seksualiteit. Door de ondertekening van de Nashville verklaring hebben honderden predikanten en voorgangers zich openlijk gekeerd tegen homoseksualiteit en transgenderisme. Deze Nashville verklaring maakt duidelijk dat de LHBTI acceptatie nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is (lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H),  biseksuelen(B), transgenders (T), intersekse personen (I))

Aangezien het Ridderkerkse gemeentebestuur nadrukkelijk staat voor een inclusieve samenleving, waarbij elke inwoner telt, niemand wordt uitgesloten en waarin iedereen in vrijheid kan leven, hebben wij de volgende vragen aan het college en aan de burgemeester zelf:

Bent u met ons van mening dat de Nashville verklaring en de ondertekening daarvan niet bijdraagt aan een tolerante en inclusieve samenleving waar het Ridderkerks gemeentebestuur voor staat? Graag een nadere toelichting. Deelt uw de mening dat homoseksualiteit geen ziekte is, maar dat homoseksualiteit is aangeboren en homofobie is aangeleerd? Is het college en de burgemeester bereid nadrukkelijk afstand te doen van de Nashville verklaring, zoals ook andere gemeenten en burgemeesters gedaan hebben? Graag uitleg waarom wel of niet. Onlangs gaf de burgemeester bij een intrede preek van een dominee aan dat zij graag met de kerken het gesprek aangaat in het pastoresoverleg over alle thema 's in de samenleving.Graag de toezegging van het college en de burgemeester dat dit onderwerp expliciet in het pastores overleg besproken gaat worden, vanuit het perspectief van de inclusieve samenleving. Kunt u ons toezeggen dat het college niet naar een intredepreek van een dominee zal gaan wanneer blijkt dat de predikant de Nashville verklaring ondertekend heeft of steunt? De Nashvilleverklaring heeft veel mensen beschadigd, verdriet gedaan en heeft tot grote onzekerheid geleid, zeker bij LHBTI mensen en zeker zij die een christelijke achtergrond hebben en nog niet uit de kast durfden te komen. Op welke wijze gaat het college actief zorgen dat in het onderwijs, in de welzijnssector, in zorginstellingen enzovoorts breed bekend is welke hulp er door de gemeente geboden kan worden aan deze mensen? Gaat het college ook in de Blauwkai aan dit onderwerp specifiek aandacht besteden om duidelijk te maken dat iedereen mag zijn wie hij is en dat liefde altijd respect verdient?