Afgelopen woensdag debatteerde de Arnhemse gemeenteraad over lokale maatregelen vanwege de coronacrisis. D66 legde in dit debat de nadruk op het tegengaan van onderwijsachterstanden. Als de leerkracht dat nodig vindt, dan moet een kosteloze zomerschool of extra ondersteuning gedurende het schooljaar voor Arnhemse leerlingen beschikbaar zijn. De gemeente moet dit mogelijk maken, zonder de werkdruk voor onderwijsprofessionals verder te vergroten.

Achterstanden tegengaan

Waar het coronavirus eerst wel ‘de grote gelijkmaker’ werd genoemd, was al snel duidelijk dat het virus veel meer impact heeft voor kwetsbare groepen in de samenleving. Leerlingen zonder goede leermogelijkheden thuis, met ouders die geen of weinig Nederlands spreken of die opgroeien in armoede, hebben een grotere kans om in de huidige tijden een onderwijsachterstand op te lopen. Ook het college van B&W erkende in antwoord op vragen van D66 de risico’s: “Veel leerlingen zullen een onderwijsachterstand oplopen en het klopt dat kinderen die al een taal- of onderwijsachterstand hadden, een nog grotere achterstand zullen oplopen.” D66 vindt het mede de verantwoordelijkheid van de gemeente om deze onderwijsachterstanden tot een minimum te beperken.

Doen wat volgens professionals nodig is

Niet voor iedere leerling zal een zomerschool de beste oplossing zijn. “Sommige leerlingen zullen de draad snel weer oppakken. Maar er zijn leerlingen voor wie een vakantie al lastig te overbruggen is en die nu flink moeite zullen hebben om weer mee te komen,” aldus raadslid Mattijs Loor, “De leerkracht zal per kind moeten kijken hoe achterstanden het beste aangepakt kunnen worden.” In de motie die afgelopen woensdag werd besproken, worden in ieder geval twee mogelijkheden genoemd. Al jaren kent Arnhem succesvolle zomerscholen. Die zouden extra aanbod kunnen bieden, daarbij gefaciliteerd door de gemeente. Daarnaast kan de gemeente samen met schoolbesturen tijdens het reguliere schooljaar extra ondersteuning mogelijk maken. Mattijs Loor: “Dit mag echter niet tot extra werkdruk voor de leerkrachten leiden. We zullen in die gevallen echt extra hulp moeten organiseren, zodat ook nu Arnhemse kinderen optimale kansen krijgen in het onderwijs.”

Over de motie van D66 en SP wordt op woensdag 29 april tijdens de digitale raadsvergadering gestemd. CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren hebben al aangegeven de motie te willen ondersteunen.