De gemeenteraad behandelde op donderdag 9 november 2017 de begroting 2018-2021. Deze werd na een uitgebreid debat uiteindelijk unaniem vastgesteld.

Diverse onderwerpen werden uitvoerig bediscussieerd: maatschappelijke agenda, duurzaamheid en regionale samenwerking Drechtsteden. Een ingediend amendement door de VVD om de OZB te verlagen wierp veel discussie op. De SGP sprak van een sympathiek voorstel maar vond dat het voorstel te vroeg kwam. Wethouder Boerman had eerder toegezegd dat er in december een voorstel wordt neergelegd voor de verdeling van de lokale lasten waarin zoals het er nu uitziet ruimte is voor lastenverlichting. Daarin wordt echter integraal gekeken naar OZB, rioolheffing en reinigingsrechten. Desondanks handhaafde de VVD het voorstel wat alleen steun kreeg van PvdA (2 zetels) en CDA (1 zetel). Daarmee is het voorstel met 13 tegen 4 stemmen verworpen.U kunt hieronder de bijdrage van de SGP nalezen.

Ook kunt u hier het gehele debat naluisteren.

Geachte voorzitter, collegeleden, collega-raadsleden, belangstellenden,

Zoals u wellicht weet is geschiedenis één van mijn grote hobby’s. Ter voorbereiding op deze bijdrage las ik het boek ‘Overvloed en onbehagen’, van Simon Schama. Een boek over morele dilemma’s van mensen in de Gouden Eeuw. Mensen die worstelden met hun morele waarden en overtuiging in een tijd waarin vrijwel alles onbeperkt voorhanden was. Overvloed en onbehagen. Ik vind die titel ook typerend voor onze tijd. Waar het volgens mij om gaat, is of wij kunnen omgaan met overvloed. Natuurlijk mogen wij van rijkdom genieten. Maar hoe doen wij dat? Daar is een innerlijk kompas voor nodig. Een set van waarden en normen die richting geven aan de keuzes die wij dagelijks maken. De SGP wil zich daarbij richten op de Tien Geboden van God. Niet als een checklist om af te vinken. Maar om die te doen uit dankbaarheid voor de genade die God wil geven.

Voorzitter, nu naar de begroting. In één woord uitgedrukt is de SGP verwonderd. Wie zijn wij dat het zo goed mag gaan in financieel opzicht met onze gemeente? De kosten voor de bestuurlijke heroriëntatie zijn binnen de bandbreedte gebleven. Het meerjarig perspectief van onze gemeente laat een rooskleurig beeld zien. Er is ruimte om tegenvallers of aanvullend noodzakelijke investeringen een plek te kunnen geven. Het zal duidelijk zijn dat de SGP van harte kan instemmen met de voorliggende begroting. Wij wensen het college en alle medewerkers veel wijsheid, succes en bovenal Gods zegen toe.

Ik doe een greep uit enkele voor de SGP belangrijke onderwerpen uit deze begroting:

Drechtsteden

De groeiagenda van de regio Drechtsteden is van groot belang voor onze regio: Goed Wonen, Goed Werken en een Goede Bereikbaarheid. Samen met de kerntaken op het gebied van werk en inkomen, zorg en dienstverlening een mooie focus om komende jaren aan te werken. En wat ons betreft maken we deze focus heel concreet: de doorstroming op de A15 bijvoorbeeld moet nog hoger op de agenda.

Duurzaamheid

Een verantwoordelijke omgang met de schepping is voor de SGP belangrijk. Wij zijn daarom benieuwd naar de duurzaamheidsagenda zoals deze lokaal wordt opgesteld. Het zou mooi zijn als we een stapje verder komen dan symptoombestrijding. Voor de SGP is realisme en nuchterheid belangrijk. Geen luchtkastelen bouwen (of windmolens zo u wilt...) die netto nauwelijks een bijdrage leveren aan verduurzaming. Wij willen sturen op outcomes (netto-effect op klimaat) in plaats van sturen –wat vaak gebeurt– op output (aantal gerealiseerde duurzaamheidsprojecten). Wij zijn benieuwd of andere fracties dit uitgangspunt met ons delen.

Sociaal domein

Als gemeente zijn wij nu bijna drie jaar verantwoordelijk voor jeugdhulp en aanvullende wmo-taken. De SGP heeft de indruk dat er stevig gewerkt wordt aan professionele hulpverlening. Maar we zijn er nog niet. Het sociaal domein is zeker nog niet in alle opzichten op orde. Ik noem de volgende aandachtspunten: 1. de spanning tussen wat ons sociaal team lokaal kan beslissen en wat regionaal is belegd. 2. de enorme administratieve last, waar professionals op afhaken. Kan dat nu echt niet anders? 3. de financiële risico’s baren ons zorgen.

MAG

Wat betreft de maatschappelijke agenda volgt de SGP de ontwikkelingen op de voet. Steeds ontstaat er wat meer helderheid over de structuur en werkwijze die hierbij wordt gehanteerd. De communicatie naar alle betrokkenen blijft voor ons een belangrijk aandachtspunt en daarin kan nog wel wat verbeterd worden. Neem betrokkenen mee door beknopt te informeren over de voortgang met betrekking tot de aanbestedingsprocedure, het opgestelde uitvoeringskader, enzovoorts. Overigens vinden wij de MAG bij uitstek een instrument waarmee ruimte wordt gegeven aan de samenleving. En als we kijken naar de resultaten: ons dorp bruist van de schitterende initiatieven van betrokken en enthousiaste dorpelingen. Van het beschikbare budget over 2017 is nog geen 50% benut. Wij zien benieuwd hoe de andere fracties dit duiden.

Verkeersveiligheid

Mooi dat er ook in 2018 weer de nodige knelpunten uit het gemeentelijke verkeers- en vervoersplan worden opgepakt. Er wordt gewerkt aan de kruising Buitendams-Peulenlaan, Veilige Schoolroutes en het Fietsnetwerk. Wij zullen als gemeenteraad het college scherp houden bij het beoordelen van het proces wat gelopen is en de afweging die gemaakt is ten aanzien van de te nemen maatregelen. De SGP-fractie vraagt zich af of er op dit punt niet een tandje bij moet gezien de toename van verkeersbewegingen en –intensiteit.

Woningbouw

Wij zijn verheugd over de snelheid waarmee woningen in de Blauwe Zoom en in Morgenslag verkocht zijn. Veel jongeren en ouderen zien er naar uit om daar te wonen. Gezien de grote vraag is het goed dat er een regionale ambitie ligt voor bouwen van woningen. Deze ambitie is nodig om voldoende rijks- of provinciale middelen binnen te halen voor een adequate infrastructurele ontsluiting (o.a. de A15, daar hebben we ‘m weer).

Begraafplaats

De SGP is vind het van groot belang dat er voldoende nieuwe capaciteit voor begraven in Beneden-Hardinxveld wordt gerealiseerd. Daar mag wat ons betreft ook een prijskaartje aan hangen. Wij wachten de voorstellen van het college op dit punt met belangstelling af en zullen die ook hierop beoordelen.

Maatregelen wateroverlast

Wij zijn blij dat met de maatregelen tegen wateroverlast belangrijke mijlpalen zijn gerealiseerd. Denk aan het gemaal aan de Rivierdijk dat onlangs in gebruik werd genomen. Het thema wateroverlast vereist wat de SGP betreft blijvende aandacht van de ambtelijke organisatie en het college. Wij zouden graag zien dat er regelmatige afstemming plaatsvindt met de betrokken bewonerscommissies over het functioneren van het calamiteitenplan. Tot slot, voorzitter, ik rond af met het lanceren van een voorstel waarvan ik hoop dat het brede steun krijgt. Wij overwegen als fractie te komen met een initiatiefvoorstel, maar wellicht kunnen wij het afdoen met een mondelinge toezegging van onze burgemeester. (…) In het achterliggende jaar was deze prachtige vlag ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van Hardinxveld-Giessendam op veel plaatsen zichtbaar. En nog steeds vervullen er verschillenden het straatbeeld. De Hardinxveldse vlag staat symbool voor onze identiteit, zelfstandigheid en onderlinge verbondenheid. Als fractie stellen wij daarom voor dat deze vlag voortaan het jaarrond zichtbaar is op het Raadhuisplein 1. Wij vernemen graag hierop uw reactie.

Ik dank u voor uw aandacht!

Arjan Meerkerkfractievoorzitter SGP