Hoe vaak moet dit college haar neus nog stoten?

De raadsvergadering van donderdagavond/-nacht kende een top en een diep dal.

De top: u heeft het al ruim kunnen lezen, na Brielle en Westvoorne sprak ook Hellevoetsluis zich nu onomwonden uit om op te stomen naar één gemeente op Voorne, en daar zijn wij heel gelukkig mee.

Het diepe dal: het vaststellen van voorgestelde wijziging begroting 2020-2023. En daar zal ik nu meer over vertellen.

Wat er aan vooraf ging. In november vorig jaar behandelde onze raad de gemeentelijke raad 2020-2023, drie dagen nadat wij van de burgemeester hadden vernomen dat er grote, nog niet verwerkte financiële tekorten aan het licht waren gekomen. We praten dan over enkele miljoenen. Zonder alle discussies te herhalen, het resultaat was dat die begroting, met grote gaten, toch werd aangenomen met de meerderheidsstemmen van de coalitiepartijen IBH, VVD en CDA. De oppositiefracties GroenLinks, Partij van de Arbeid en D66 stemden tegen dit ondeugdelijke stuk. Terecht, zoals ook later vanuit de Provincie zou worden bevestigd. In december kwam er dan ook hals-over-kop een begrotingswijziging: alle gaten waren gedicht door alle beleidsopties ‘tijdelijk’ te bevriezen. https://voorne.pvda.nl/nieuws/degelijk-en-deugdelijk-beleid/De som van het willens en wetens aanbieden van een niet-sluitende begroting in november, en nu te komen met een begroting waar alle beleidsopties uit geschrapt waren, kon dan wel voor de coalitiepartijen (opnieuw!) door de beugel, maar voor de oppositie was dit een brug te ver. Zo ver zelfs dat de drie oppositiepartijen een tik op de vingers uitdeelde aan het college door een Motie van Afkeuring in te dienen; deze werd uiteraard weggestemd door een coalitie die dualisme alleen maar predikt door ‘ach en wee’ te roepen, maar vervolgens achter het college gaat staan.

Met gezwinde spoed ging het college aan de slag, onderzoek werd gedaan, en er kwam een voorstel voor een begrotingsherziening. Haast was geboden, want er moeten snelle nieuwe ambtenaren worden aangesteld (we zitten namelijk met een ambtelijke crisis), en onverwachts was het college er ook achter gekomen dat er in 2021 een nieuwe omgevingswet komt, en de voorbereidingen daartoe nu al achterliggen op schema, en geld gaan kosten.

En dan de raad van donderdag 5 (en 6) maart Vanuit de raad waren er nog vele vragen en onduidelijkheden, en deze waren donderdagavond ten tijde van de raadsvergadering volgens onze fractie nog onvoldoende verholpen. Er waren bijvoorbeeld een achttiental bezuinigingen bedacht, en een deel van de beleidsopties volgende begroting uit november werden nu uitgesteld of goedkoper gemaakt. Met name konden wij nog niet goed beoordelen of al deze kortingen geen noodzakelijke voorzieningen op de tocht zouden zetten. Samen met GroenLinks kwamen wij dan ook door middel van een amendement met het voorstel om in deze raad alleen te besluiten een startkapitaal beschikbaar te stellen voor de twee urgente posten (aannemen personeel/ambtenaren, en voorbereiden Omgevingswet), en de overige aspecten uit de gewijzigde begroting een maand vooruit te schuiven tot de volgende raadscyclus.

Amendement PvdA-GroenLinks Herziening Begroting

Wij dachten dat we de raad en het college een goede oplossing hadden voorgelegd: u kunt snel doen wat nodig is, en wij krijgen de tijd om weloverwogen te besluiten over de rest van de begroting. Eenvoudig, toch? We hadden echter buiten de waard gerekend. Het CDA vond alles eigenlijk wel erg mooi en prachtig, geen vuiltje aan de lucht toch? IBH en VVD leken zich nog wel zorgen te maken over een aantal onduidelijkheden, stelden veel vragen en keken daar dan ook erg moeilijk bij. De fractievoorzitter van IBH liet zich dan ook in een onbewaakt ogenblijk ontvallen ‘dat hij dit toch niet de helft van zijn fractie door de strot kon duwen?’. Maar een drietal lange schorsingen verder was iedereen weer in het gareel: het amendement van PvdA en GroenLinks kreeg drie stemmen (de unanieme aanwezigen oppositie), en de gewijzigde begroting werd aangenomen met twintig stemmen voor en drie stemmen tegen. Inmiddels zaten we in de kleine uurtjes, het was 0:50 uur toen de raadsvergadering werd gesloten.

Ik denk met weemoed terug aan het moment, een paar maanden terug, dat ik mij openlijk afvroeg of het nou wel zo’n goed idee was, twee grote agendapunten op één avond. Het bleek profetisch te zijn geweest.

En hoe nu verder? Met de Zomernota zal de raad op 9 juli opnieuw in de gelegenheid zijn om haar kaderstellende en controlerende rol te vervullen. Voor die tijd heeft het college nog veel, heel veel te doen. En wij zullen ons goed moeten voorbereiden om er voor te zorgen dat er een beleid gevoerd wordt dat recht doet aan wat onze inwoners nodig hebben, en waarbij het college eindelijk ‘in control’ raakt, en de raad tijdig en eerlijk een juist beeld krijgt voorgeschoteld. Uit de donkere schaduw van het diepe dal weer opklimmen naar de zonnige toppen, daar staan wij nu voor. Maar ik ben bang dat deze drieluik te veel gevraagd is in het zware weer waar Hellevoetsluis zich nu bevindt.

Het bericht Degelijk en deugdelijk beleid? verscheen eerst op PvdA Voorne.