We wonen in een prachtige gemeente en er is veel mooie natuur. Toch ligt er overal zwerfafval en ondanks alle acties die met liefde door grote groepen vrijwilligers en de gemeente uitgevoerd worden neemt het zwerfafval niet af. Nog steeds liggen her en de blikjes en flesjes in het milieu. D66 neemt al jaren dele aan opruimacties en ziet dat de tijd gekomen is om te zoeken naar andere oplossingen. Blikjes en Petflesjes vormen samen zo’n 40% van het zwerfafval. Door nu statiegeld te vragen voor de blikjes en de flesjes worden deze ingeleverd en kunnen deze gerecycled worden. Dat dit werkt wordt bewezen in 37 landen en regio’s waar nu al statiegeld wordt geheven. Landen als Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland zijn voorbeelden waar het goed functioneert. Met recycle percentages van meer dan 90% kan je echt spreken van een succes. We kunnen dat natuurlijk niet als gemeente alleen daarom hebben Maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties zich verenigend in de Statiegeldalliantie om een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen richting de Nederlandse en Belgische regeringen. D66 heeft daarom samen met de fracties van Open, SGP, SP, BVH en de ChristenUnie een motie ingediend waarin de raad zich uitspreekt om ons als gemeente aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

Onze motie luidt als volgt:

De Raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 8 maart 2018, Constaterende dat:

Zwerfafval een hardnekkig probleem is en dit een bedreiging vormt voor het milieu, dieren en mensen, niet alleen in Utrechtse Heuvelrug, maar landelijk en zelfs wereldwijd Er in Nederland geen statiegeld wordt geheven op kleine PET-flessen en blikjes Deze flesjes en blikjes amper worden gerecycled en vaak als zwerfvuil in het milieu belanden Het heffen van statiegeld op kleine PET- flessen en blikjes tot een vermindering van zwerfvuil kan leiden en veel herbruikbaar plastic en blik oplevert Op 31 augustus 2017 de toenmalige staatssecretaris het rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’ aan de Tweede Kamer stuurde en dat dit rapport duidelijk maakt dat statiegeld een effectieve en grote bijdrage levert aan de bestrijding van de ‘plastic soep’ en zwerfafval Op 25 november 2017 een Statiegeldalliantie is gestart, waarin organisaties uit Nederland en België de handen ineenslaan voor uitbreiding van statiegeld. Het gaat om consumenten- en milieuorganisaties, vakbonden, bedrijven en burgerinitiatieven. Door zich aan te sluiten bij de alliantie vragen zij hun regeringen om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren De Tweede Kamer in februari 2018 het rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’ behandelt in het Algemeen Overleg Circulaire Economie (zie: Commissievergadering Circulaire Economie)

Overwegende dat:

Landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken al een statiegeldsysteem hebben voor kleine flessen en blikjes, met als gevolg dat het aandeel van flesjes en blikjes in het zwerfafval sterk is verminderd Meer recycling van PET en blik de grote ambities op het gebied van de circulaire economie beter mogelijk maken en door efficiënt gebruik van grondstoffen minder CO2 wordt uitgestoten en minder afval wordt verbrand De gemeente Utrechtse Heuvelrug zich kan aansluiten bij de Statiegeldalliantie en daarmee een belangrijk signaal geeft aan de Tweede Kamer.

Verzoekt het college:

De gemeente Utrechtse Heuvelrug aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie