De gemeenteraad behandelde deze maand de Lokale Inclusie Agenda, een belangrijk en eerste speerpunt in het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks: iedereen kan meedoen in een inclusieve gemeente.

We hebben als partij ingezet op het versneld realiseren van het VN verdrag voor mensen met een beperking dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Als uitwerking daarvan moet er op alle terreinen gewerkt worden aan het inhalen van achterstanden die mensen met een beperking hebben (zo is de werkloosheid onder mensen met een beperking 3 keer hoger dan gemiddeld) en moeten allerlei drempels in de fysieke en sociale omgeving worden weggenomen zodat mensen met een verstandelijke, fysieke of zintuiglijke beperking net als andere burgers kunnen meedoen.

In het Coalitieprogramma is ons speerpunt overgenomen en werd al aangekondigd dat er versneld een 0-meting zou worden gehouden in goed overleg met de doelgroep zelf. Die meting werd begin 2019 gepresenteerd en gaf aan op welke terreinen mensen met een beperking aangeven waar zij sociale en fysieke drempels ervaren. Op basis van deze meting werd nu een Lokale Inclusie Agenda gepresenteerd voor de periode van 2019-2021.

Complimenten voor de burgerparticipatie

Wethouder Heijboer heeft dit voortvarend opgepakt en kreeg onze complimenten voor de wijze waarop dit proces is aangepakt in goed overleg en met betrokkenheid van de doelgroep zelf. De voorzitter van de werkgroep Toegankelijkheid maakte in de commissievergadering duidelijk dat zij volledig achter dit plan stonden en riep de raad op om dat unaniem ook te doen.

In het plan wordt als rode draad uitgewerkt dat bewustwording de centrale factor is en dat toegankelijkheid de norm is waaraan alle voorstellen getoetst worden. Inclusie is een College-brede verantwoordelijkheid die niet alleen op de sociale agenda bovenaan moet staan maar ook bij wonen, cultuur, leren, werken, vervoer etc. In het plan staan dan ook 12 gebieden waarop acties worden aangekondigd.

Niet alleen iets van de gemeente.

PvdA-GroenLinks betoogde in de commissie dat dit een lange-termijn agenda nodig heeft voor de samenleving waarin ook maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en burgers hun verantwoordelijkheid nemen. Ze riep het College dan ook op tot een langere horizon dan 2021 en op tijd te evalueren zodat dit in het programma van de nieuwe gemeenteraad na de samenvoeging met Helvoirt leidt tot een lange termijn aanpak waarin gedurig de aandacht voor toegankelijkheid en burgerrechten is opgenomen.

We hadden als PvdA-GroenLinks wel de opmerking dat de actiepunten op de 12 gebieden scherper geformuleerd konden worden zodat we als gemeenteraad ook de vinger aan de pols kunnen houden of de gewenste vorderingen geboekt worden op de gebieden van werkgelegenheid, inkomen, onderwijs, leren etc.

Een voorbeeld daarvan is het overnemen van de toilet-norm die door een Vughtse bewoonster bij de inspraak in de commissie aan ons werd voorgehouden. Die stelt dat in kernen waar veel mensen komen (winkels, recreatie) om de 500 meter een publiek toegankelijke (en rolstoeltoegankelijk) toilet moet zijn.

In het plan was deze norm niet opgenomen. Samen met Gemeentebelangen heeft de PvdA-GroenLinks fractie er op aangedrongen deze norm op te nemen en concreet uit te gaan werken.

De wethouder kwam onze fractie daarin ruim tegemoet en zegde toe om volgend voorjaar al een concretisering te sturen aan de Raad van de actiepunten. Ze zegde ook toe dat de toiletnorm rond die tijd ook al gerealiseerd zal zijn. Als fractie hebben we het College al eerder opgeroepen dat in dat kader er in het nieuw te bouwen Centrumplan Oost bij de Marktveldpassage ook een toilet wordt meegenomen dat 7×24 uur en rolstoeltoegankelijk is. We houden het College scherp aan de toezeggingen in dat verband.

Ook hebben we als fractie meegegeven dat er in het programma wat hogere ambities mogen worden meegenomen bijvoorbeeld op het gebied van publiciteit en acties omtrent bewustwording. Dat zou wat ons betreft opgehoogd moeten worden van 2 keer naar 8 keer per jaar. Ook de toegankelijkheid voor rolstoelers in het buitengebied (bijvoorbeeld in het publieke gedeelte van de IJzeren Man) zou wat ons betreft aangepakt moeten gaan worden in de uitwerking van het actieprogramma.

Verder was opvallend dat de fractie van D66 uit de toon viel door niet aan de oproep van de voorzitter van de werkgroep toegankelijkheid te voldoen om unaniem als raad achter dit programma te gaan staan. Als enige partij stemden zij tegen dit programma omdat het niet integraal genoeg zou zijn.