Nieuws van politieke partijen inzichtelijk

16 documenten

Insectenhotel: prima initiatief en tegelijk veeg teken

PvdA PvdA GroenLinks Peel en Maas 22-07-2020 17:00

https://pvdagroenlinks.nl/insectenhotel-prima-initiatief-en-tegelijk-veeg-teken/

In het dure, maar wel fraaie, autopark bij het gemeentehuis staat een prachtig insectenhotel. Ook elders heeft de gemeente meegewerkt aan het plaatsen van insectenhotels. Een mooi voorbeeld is te vinden op de Stogger. Daar is een prachtig natuurgebied aangelegd. Een amateurimker heeft daar bijenkorven geplaatst en er staat ook een insectenhotel. Steeds meer mensen plaatsen een insectenhotel in hun tuin. Maar veel insectenhotel blijven leeg.

In de literatuur wordt als oorzaak van het leeg blijven van insectenhotels meestal gewezen naar de slechte kwaliteit van die hotels. Het is net als in de mensenwereld: slechte hotels krijgen geen gasten. “Maak de hotels beter!” is het advies dat doorgaans gegeven wordt.

Maar de oorzaak van het onbewoond blijven van veel insectenhotels is veel fundamenteler. Het is niet zo dat de gasten niet willen komen omdat het hotel niet deugt; er zijn geen gasten meer. Het aantal insecten neemt jaarlijks met 2 tot 3 procent af.

Over 40 à 50 jaar zijn er mogelijk helemaal geen insecten meer. Je merkt het nu al als je in de zomer autorijdt. Enkele jaren terug zat de auto vol doodgereden insecten; dat is nu veel en veel minder het geval. Is dat erg? Ja, dat is erg. Insecten spelen een cruciale rol in ecosystemen. Ze vormen voedsel voor tal van anderen dieren, zoals vogels, vleermuizen en reptielen. Ze zorgen voor bestuiving van een groot deel van alle wilde planten en landbouwgewassen en ze dragen bij aan een gezond bodemleven.

Insectenhotels helpen niet tegen het verdwijnen van insecten; we moeten de leefgebieden van insecten herstellen. Dat betekent onder andere dat er een verandering nodig is van onze landbouw: beperking van het gebruik van pesticiden en overschakeling op duurzame vormen van landbouw. Een aantal boeren is daarmee bezig. Die verdienen de steun van de gemeente. In ons aller belang.

Annigje Primowees, Frits Berben, Raf Janssen, raadsleden PvdA/GroenLinks

Het bericht Insectenhotel: prima initiatief en tegelijk veeg teken verscheen eerst op PvdA Groenlinks.

Voedselbanken roepen om HULP !

SP SP VVD Kerkrade 20-03-2020 20:13

Het behoeft geen betoog dat wij allemaal, echt iedereen, getroffen wordt door de Coronacrisis en de maatregelen die gepaard gaan met het beteugelen van dit virus. Maar zoals bij iedere crisis blijkt nu ook dat de meest kwetsbare groepen in onze samenleving het meest getroffen worden.

We lazen in diverse media, dat de voedselbanken niet meer voldoende voedsel aangeboden krijgen. Dit komt met name door het onnodige en asociale hamerstergedrag van mensen. De distributiecentra staan afgeladen vol, maar als de winkels geplunderd worden, dan wordt het logistiek haast een onmogelijke opgave om de winkels op tijd te bevoorraden.

Er is sprake van een gezondheidscrisis, geen voedselcrisis. Dus het is volstrekt onnodig om te hamsteren alsof het voedsel op raakt. Juist nu moeten we solidair zijn.

Nu kunnen we laten zien dat de “dikke-ikke-mentaliteit” van de VVD niet werkt! Het kan niet zo zijn dat de meest kwetsbare mensen geen voedsel krijgen. De “ieder-voor-zich-mentaliteit” moet plaatsmaken voor solidariteit. Want er is genoeg voor iedereen!

Mensen hebben de hulp van de voedselbanken nu harder nodig dan ooit.

We hebben een brandbrief gestuurd naar de het college van B&W van  Kerkrade om toch vooral in overleg te gaan hierover, zie hier de link naar de brief.

Dus lieve mensen, houdt rekening met elkaar en vooral met de meest kwetsbaren.

We houden u op de hoogte van de antwoorden.

https://kerkrade.sp.nl/nieuws/2020/03/voedselbanken-roepen-om-hulp
Zie ook: Corona-crisis

Welke impact heeft de keuze die jij in de supermarkt maakt?

ChristenUnie ChristenUnie Nederland 19-02-2020 21:05

Door Carla Dik-Faber op 19 februari 2020 om 22:00

Welke impact heeft de keuze die jij in de supermarkt maakt?

Op vrijdagochtend zit ik met een kop koffie aan de keukentafel van Jeroen en Gusta van der Kooij. Zij zijn de eigenaar van Hoeve Rust-hoff, een biologisch rundveebedrijf (melk en vlees) in Maasland. Door het raam heb ik uitzicht op de tuin, waar vogels spelen in de struiken. Daarachter uitgestrekte weilanden met in de verte het volgende melkveebedrijf en - onvermijdelijk in ons kleine land - de snelweg A20.

Gusta vertelt over haar plannen om van de koeienhuiden tassen te ontwerpen. Het slachthuis stond wel even te kijken van haar vraag ‘of ze de koeienhuiden terug kon krijgen’, maar ik vind het geweldig dat ze dit doet. Nu gaan koeienhuiden de hele wereld over, niet echt duurzaam. Jeroen vertelt over de stap naar biologisch boeren, jaren geleden al, om meer in evenwicht met de natuur te kunnen werken.

Je zou denken dat dit een successtory is, maar vanzelf gaat het niet. Er moet hard gewerkt worden. Een rustige werkweek telt 70 uren, alleen voor Jeroen.

We spreken veel over het verdienmodel voor boeren. Ik vind het zó onbegrijpelijk dat een boer - die zorgt voor ons dagelijks voedsel, voor ons van levensbelang - prijsnemer is. Boeren in ons land moeten het doen met de prijzen die de afnemer van vlees en melk heeft uit-onderhandeld met de inkooporganisaties van supermarkten. Daar staat niet de waarde van het product voorop. En ook niet een goede boterham voor boeren. Bij de supermarkten en levensmiddelenindustrie gaat het om de laagste prijs voor de consument. Om ons dus.

Dat voedsel in overvloed en zo goedkoop beschikbaar is, ontneemt het zicht op de waarde ervan. Het leidt bovendien tot voedselverspilling: in 2019 is per persoon ruim 34 kilo goed voedsel weggegooid (ter waarde van 120 euro). Naar verluidt gaan boeren binnenkort protesteren bij supermarkten. Ze verkopen hun producten rechtstreeks aan klanten, voor de prijs die ze anders van de supermarkt krijgen.

Dat kan een sympathieke actie worden. En hopelijk wordt hierdoor het voedselsysteem op z’n kop gezet. Een paar cent extra per product kan voor boeren het verschil maken tussen wel of geen toekomst in ons land.

Alfred Slomp schreef het boek SuperWaar en is oprichter van ‘God in de supermarkt’. Zijn boodschap is eigenlijk heel simpel: ook door je keuze in de supermarkt kun je God eren. Best een gewaagde stelling, maar ook mooi om zo je geloof handen en voeten te geven. Welke impact heeft de keuze die jij in de supermarkt maakt, ver weg of dichtbij?

Als ik op werkbezoek ben bij boeren, besef ik weer dat we als consument echt het verschil kunnen maken. Bovendien, God heeft ons zo mooi geschapen; het is helemaal niet gek om eens wat langer stil te staan bij de vraag waarmee we ons lichaam voeden.

We nemen een kijkje in de stallen, waar katten spelen bij pasgeboren stierkalfjes. De zon schijnt naar binnen. De blaarkoppen staan er prachtig bij. Nog een paar maanden en dan gaan ze weer de weide in.

No Waste Dinner voor De Handpalm

ChristenUnie ChristenUnie D66 Lansingerland 16-01-2020 11:15

https://lansingerland.christenunie.nl/k/n10584/news/view/1283498/113707/vegetables-752153_1920.jpg

Zaterdag 18 januari organiseren de fracties van D66 en ChristenUnie Lansingerland in samenwerking met Stichting Sprank een duurzaamheidsdiner voor ‘De Handpalm’, een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten in Berkel en Rodenrijs. 

Het idee van een duurzaamheidsdiner is om te koken met producten die winkels teveel hebben en niet meer kunnen verkopen. Een gemiddeld huishouden verspilt ieder jaar bijna 35 kilo voedsel per persoon! Daarnaast wordt er in de keten van voedselproductie nog zo’n 100 kilo voedsel per persoon verspild. Hier willen wij graag aandacht voor vragen en daarom organiseren wij voor de tweede keer een zero waste / duurzaamheidsdiner in Lansingerland.

Voor de bewoners van ‘De Handpalm’ wordt een driegangenmenu gemaakt. Op deze manier zorgen we gezamenlijk voor een leuk, leerzaam en bijzonder diner.

Als speciale gast is uitgenodigd en aanwezig wethouder Ankie van Tatenhove.

Deze avond realiseren wij met ondersteuning van verschillende lokale bedrijven. De volgende bedrijven hebben producten geleverd: Bakker Ammerlaan, BioCenter Zann, Boerderij Het Lansingerland, Vermeer Bloemen, Ellen Eten en Plus Koelhuis. Wij bedanken ze hartelijk hiervoor! Het is goed om te zien dat zowel de samenleving, bedrijfsleven en politieke partijen zich inzetten voor duurzaam omgaan met voedsel. Het wordt een gezellige avond!

De goede voornemens van Tilburg; gezond en duurzaam voedsel | Tilburg

GroenLinks GroenLinks Tilburg 15-01-2020 00:00

Het is de tijd van goede voornemens. Zo nemen veel mensen zich voor gezonder te eten. Voeding is ook een thema dat leeft in Tilburg. Op 27 november presenteerde het platform 013 Food zijn manifest. Dat manifest kent uitgangspunten rond kennis, korte voedselketens, duurzame productie en minder verspilling. Bij de presentatie van het manifest vertelden allerlei Tilburgse smaakmakers hoe zij nu al iedere dag invulling geven aan één of meer van deze punten. Fantastisch!

Ook gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen als het gaat om gezond en duurzaam geproduceerd voedsel. Niet voor niets sloegen in 2017 twaalf Nederlandse steden de handen ineen met drie ministeries en de provincie Gelderland in de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda. Met als doel om lokaal voedselbeleid te versterken en zo bij te dragen aan de voedseltransitie. Inmiddels hebben zij diverse ingrediënten voor succes geïdentificeerd. Het gaat onder meer om het leggen van de verbinding met andere stedelijke vraagstukken en beleidsthema’s en om het scheppen van duidelijkheid rondom de (nieuwe) rol van de lokale overheid in de voedseltransitie. Ook de provincie Noord-Brabant is bezig met het thema. Wat GroenLinks betreft, toont ook de gemeente Tilburg ambitie op het gebied van gezond en voedsel. We zijn dus benieuwd naar de goede voornemens van het college rond voeding. Daarom stellen wij de volgende vragen aan het college;

1. Wat vindt het college van het 013 Food Manifest? 2. Is het college bereid een serieuze bijdrage te leveren aan het realiseren van het manifest? 2a. Welke concrete stappen zet het college hiervoor in 2020? 2b. Hoe wordt hierbij de verbinding gemaakt met andere Tilburgse vraagstukken, zoals (positieve) gezondheid, circulaire economie en bestaanszekerheid? 3. Wat leert het college van de City Deal Voedsel? 3a. Wat zijn volgens het college de voornaamste onderdelen waarop we in Tilburg nog winst kunnen boeken? 4. Wil het college Tilburgs voedselbeleid ontwikkelen? Zo ja, wanneer kunnen we dit verwachten? Zo nee, waarom niet?

Duurzaamheidsdiner voor De Handpalm

D66 D66 ChristenUnie Lansingerland 14-01-2020 16:21

Zaterdag 18 januari organiseren de fracties van D66 en ChristenUnie Lansingerland in samenwerking met Stichting Sprank een duurzaamheidsdiner voor ‘De Handpalm’, een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten in Berkel en Rodenrijs. 

Het idee van een duurzaamheidsdiner is om te koken met producten die winkels teveel hebben en niet meer kunnen verkopen. Een gemiddeld huishouden verspilt ieder jaar bijna 35 kilo voedsel per persoon! Daarnaast wordt er in de keten van voedselproductie nog zo’n 100 kilo voedsel per persoon verspild. Hier willen wij graag aandacht voor vragen en daarom organiseren wij voor de tweede keer een zero waste / duurzaamheidsdiner in Lansingerland.

Voor de bewoners van ‘De Handpalm’ wordt een driegangenmenu gemaakt. Op deze manier zorgen we gezamenlijk voor een leuke, leerzame en bijzonder diner.

Als speciale gast is uitgenodigd en aanwezig wethouder Ankie van Tatenhove.

Deze avond realiseren wij met ondersteuning van verschillende lokale bedrijven. De volgende bedrijven hebben producten geleverd: Bakker Ammerlaan, BioCenter Zann, Boerderij Het Lansingerland, Vermeer Bloemen, Ellen Eten en Plus Koelhuis. Wij bedanken ze hartelijk hiervoor! Het is goed om te zien dat zowel de samenleving, bedrijfsleven en politieke partijen zich inzetten voor duurzaam omgaan met voedsel. Het wordt een gezellige avond!

PvdD: verbied invoer paar­den­vlees direct

Partij voor de Dieren Partij voor de Dieren Nederland 14-11-2019 00:00

De Partij voor de Dieren roept de Tweede Kamer op tot een totaalverbod op de invoer van paardenvlees in de EU. De partij maakt zich grote zorgen over de verschrikkelijke wijze waarop paarden in Zuid-Amerika en Canada behandeld worden. Het vlees van paarden uit Zuid-Amerika en Canada eindigt op de Europese markt, waar het goedkope vlees verwerkt wordt in onder andere kroketten en bitterballen. Jaarlijks importeert Europa alleen al vanuit Zuid-Amerika 1 miljoen kilo paardenvlees. In een recente uitzending van Ellie in de Handel was te zien hoe paarden in Argentinië en Uruguay onder vreselijke omstandigheden worden afgevoerd naar de slacht, hoe zieke paarden en paarden met wonden lange tijd zonder eten en drinken buiten zonder beschutting staan te wachten op de slacht. “Vaak is voor consumenten niet duidelijk dat zij mogelijk vlees van paarden uit Zuid-Amerika verorberen als ze bij de snackbar een kroket bestellen,” zegt Kamerlid Frank Wassenberg, die de oproep tot een importverbod deed tijdens een Schriftelijk Overleg over de Landbouw- en Visserijraad. “De vraag is ook hoe zich dit verhoudt tot de gewenste transparantie over de vleessector die ook de minister voorstaat.” Sinds 2012 hebben officiële EU-audits en dierenwelzijnsorganisaties herhaaldelijk aangetoond dat er sprake is van grote welzijnsproblemen tot dierenmishandeling en ook van risico’s voor de voedselveiligheid. De EU importeert echter nog steeds paardenvlees uit Uruguay, waarvan een groot deel in Nederland terecht komt. “Het is onbestaanbaar dat serieuze actie op deze ernstige bevindingen tot nu toe is uitgebleven,” zegt Wassenberg. “Bovendien moeten we goed uitkijken dat handelsbarrières door de EU-handelsverdragen CETA en EU-Mercosur weggenomen worden. Een totaalverbod is veruit de beste optie.” Lees de hele bijdrage van Frank Wassenberg aan het Schriftelijk Overleg hier .

Uitnodiging: Zaterdag 21 sept. 16.00 – 18.00 uur bij Smaak&Stijl

PvdA PvdA Nieuwegein 17-09-2019 09:58

Nieuwegein door de ogen van de PvdA Zaterdag 21 november 16.00 – 18.00 uur Restaurant Smaak&Stijl Galecopperzoom 5 

Gezellige bijeenkomst voor alle belangstellenden die onder het genot van een drankje meer willen weten over de plannen voor Galecopperzoom. Wethouder Hans Adriani vertelt wat er nu gebeurt en wat de toekomstplannen zijn door de ogen van de PvdA. Een wandelingetje door het gebied is ook mogelijk om te zien wat er nu gebeurt.

Het bericht Uitnodiging: Zaterdag 21 sept. 16.00 – 18.00 uur bij Smaak&Stijl verscheen eerst op PvdA Nieuwegein.

Masterclass 2019

D66 D66 Delft 04-08-2019 13:32

Na het zomerreces is het weer tijd voor verdieping, meldt je aan voor D66 Delft Masterclass.

Welke maatregelen worden er in Delft genomen op het gebied van duurzaamheid en hoe ga je hier samen over het beste in debat? Wat speelt er bij de achterdeur van de coffeeshop en hoe is dit geregeld in de wet in regelgeving? Waar ligt op dit moment het Europees parlement van wakker en hoe gaan zij hiermee om?

Na het zomerreces pakken we de draad weer op en verdiepen we onze kennis met de D66 Delft Masterclass. Ben je maatschappelijke betrokken? Wil je meer te weten komen over actuele onderwerpen en tegelijker tijd je eigen vaardigheden verbeteren met behulp van ervaringsdeskundigen? Meld je dan nu aan via ons registratieformulier op de website voor de D66 Masterclass!

4 september Masterclass 1: Debatteer over duurzaamheid in Delft met Jonge Democraten en Raadsleden (Rietveld Theater, Delft 20:00- 21:30)

18 september Masterclass 2: Ga in gesprek met Boris Dittrich over de achterdeur van de coffeeshop en het experiment met een gesloten systeem. (Rietveld Theater, Delft 20:00- 21:30)

26 september Masterclass 3: In gesprek met Sophie in ’t Veld:  Reisgids voor een nieuwe Europese Unie. (Open, Vesteplein 100, Delft 20:00- 21:30)

8 oktober Masterclass 4: Coen Brummer geeft training over wat sociaal liberalisme is. Na afloop van de sessie ontvang je zijn boek ‘ Wat is Sociaal Liberalisme’ twv. 9,95. (Van Mierlo Stichting, Lange Houtstraat 11, Den Haag 20:00- 21:30)

21 november- Masterclass 5: Kevin Beenhouwer geeft training ‘Personal Branding’ + afsluitende borrel (Delft 20:20-22:00 )

Donderdag 21 november leren wij van Kevin Beenhouwer, manager Campagne & Communicatie van D66 Landelijk, hoe onszelf het beste in de schijnwerpers te zetten! In een actieve masterclass geven we aandacht aan personal branding, om vervolgens de masterclassreeks af te sluiten met een borrel.

Deze masterclass is open voor alle geïnteresseerden.

Kosten hele reeks: EUR 10,- (incl. het boek ‘ Wat is sociaal Liberalisme?’ van Coen Brummer en een drankje per avond)

Kosten per sessie: EUR 2,50 (incl. een drankje)

Meld je aan via ons registratieformulier op de website voor de D66 Masterclass!

Je hoeft geen lid te zijn van D66 om je in te schrijven voor de Masterclass 2019.

Weg vrij voor World Food Centre Experience

D66 D66 Gelderland 02-03-2019 15:18

Tijdens de Statenvergadering van woensdag 27 februari stemde Provinciale Staten (PS) in met een voorstel dat 17 miljoen euro beschikbaar stelt voor de komst van de World Food Centre Experience. Dit maakt de weg vrij voor de komst van een belevenis- debat- en kenniscentrum over voeding in Ede. Fractievoorzitter Fleur van der Schalk voerde het woord over het onderwerp en licht de argumenten van D66 om voor te stemmen toe.

‘D66 staat voor een duurzame en gezonde voedselketen’, begint Van der Schalk. ‘Dat betekent landbouw die de bodem herstelt en bijdraagt aan een veerkrachtig natuur- en watersysteem.  Veehouderijen, met korte kringlopen voor voer en mest.  En consumenten, die op een bewuste manier met hun eten omgaan.  In een omgeving, waar het bruist van kennis en innovatie rondom voedsel is een ‘experience’ voor bewustwording van de gebruiker, de consument, van toegevoegde waarde. Een plek die smaak prikkelt, de blik verruimt en de geest scherpt!.’ Drie argumenten waren voor D66 van belang voor wat betreft de World Food Centre Experience: het concept, de impact op de regio en Sturing door PS.

Het concept

Van der Schalk begint bij het eerste punt; het concept. ‘De WFC Experience richt zich in de eerste plaats op scholieren en dat is voor onderwijspartij D66 belangrijk Voldoende eten, gezond eten, duurzaam geproduceerd eten; het voedselvraagstuk is complex. Belangrijk is daarbij zeker ook het plezier dat we als individu en groep beleven aan eten. Dit gedeelde plezier kan bijdragen tot een beter begrip van elkaar. De grote en kleine vragen over voeding verdienen een plek voor educatie en maatschappelijk debat. Met een Open Podium voor een stevig en maar open debat.’

Regionale impact

Het tweede punt is de impact op de regio. Van der Schalk: ‘WFC Experience in combinatie met de campus, het Innovation District en de aanpalende onderzoeksprogramma’s sluiten naadloos aan op de ambities om over tien jaar het wereldwijde kennis- en innovatiehart van gezond, veilig en duurzaam geproduceerd voedsel te zijn. De Experience, die de consument centraal stelt, kan een prachtige aanvulling op dit kennisecosysteem worden en daarmee de regio versterken. Met OnePlanet, dat andere belangrijke besluit, wordt de regio het Economisch Groene Hart van de provincie.’

Sturing door PS

Het laatste argument is de sturing door PS. Van der schalk hierover: ‘het is een ambitieus project met de nodige risico’s, waar veel gemeenschapsgeld mee gemoeid is. Dat vraagt om een goede sturing van PS. Sturing op de goverance van de Stichting en een second opinion op de business case als het definitief ontwerp gereed is. Hier heeft D66 nadrukkelijk om gevraagd. We zijn blij dat diverse checks & balances in het vervolgproces zijn opgenomen’.

Zie je content die volgens jou niet op deze site hoort? Check onze disclaimer.